Curtea Constituțională declară inadmisibile pretențiile lui Dodon privind participarea militarilor moldoveni la aplicațiile din Ucraina

  • 04 Octombrie 2017 12:36
Curtea Constituțională declară inadmisibile pretențiile lui Dodon privind participarea militarilor moldoveni la aplicațiile din Ucraina

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea președintelui Igor Dodon în privința hotărârii Guvernului privind participarea militarilor moldoveni la un stagiu de instruire în Ucraina.

Potrivit Curții, acțiunea privind participarea contingentului militar la stagiul respectiv este prevăzută în Programul de colaborare pentru anul 2017 între ministerele de apărare din R. Moldova și Ucraina. Curtea apreciază că prin dispozițiile privind participarea la exercițiul multinațional din Ucraina, Guvernul nu și-a atribuit competențe care aparțin altor autorități publice, deoarece ”îi revine obligația să întreprindă măsurile necesare pentru a asigura executarea tratatelor internaționale”.

În decizia publicată pe pagina sa web, Curtea menționează că din analiza atribuțiilor șefului statului în domeniul apărării, prevăzute de Constituție, nu reiese competența sa exclusivă de a lua anumite decizii, aceasta fiind partajată cu Parlamentul. Curtea a mai constatat că unul din domeniile principale ale activității Guvernului constituie apărarea și securitatea națională.

Amintim că la începutul lunii septembrie Guvernul a aprobat detașarea unui contingent de 57 militari moldoveni la stagiul de pregătire „Rapid Trident” din Ucraina, în pofida interdicției anunțate de Igor Dodon, care este comandant al Armatei Naționale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Sun
12
Mon
13
Tue
12
Wed
10
Thu
7
Arhivă Radio Chișinău