Curtea Constituțională a suspendat examinarea sesizării deputaților din partea fostului partid „Șor” care au contestat modificările Codului Electoral

  • 20 Octombrie 2023 17:11
Curtea Constituțională a suspendat examinarea sesizării deputaților din partea fostului partid „Șor” care au contestat modificările Codului Electoral

Curtea Constituțională (CC) a suspendat examinarea sesizării unui grup de deputați din fostul partid Șor care a contestat modificările la Codul electoral adoptate de Parlament pe 4 octombrie.

După cum a informat anterior "INFOTAG", deputații care au devenit independenți după ce partidul Șor a devenit neconstituționali, s-au adresat ieri, 19 octombrie, Curții Constituționale cu o cerere de suspendare a modificărilor care le interzic candidarea în alegeri anumitor categorii de persoane implicate în finanțarea ilegală a partidelor și alte infracțiuni electorale.

În decizia Curții Constituționale se constată că cererea de suspendare a valabilității Legii contestate a fost depusă după expirarea termenului de înscriere a candidaților la alegerile locale generale".

„A expirat și termenul de aplicare a acestei măsuri de către autoritățile electorale. Ținând cont de aceste argumente, președintele Curții a reținut că, în acest caz, caracterul iminent al riscului nu este îndeplinit. Eventuala suspendare a acțiunii Legii contestate nu le-ar permite persoanelor afectate să fie restabilite în exercițiul dreptului de a candida la alegeri", se arată în hotărâre.

Se menționează că anterior președintele Curții Constituționale, Nicolae Roșca, a respins cererea deputaților, iar la analizarea acesteia de către întreaga componență a Curții s-a înregistrat paritate de voturi. Potrivit legii, în astfel de cazuri examinarea sesizării se sistează.

Curtea Constituțională a respins și o altă solicitare a deputaților din fostul partid Șor, prin care au contestat hotărârea Parlamentului de prelungire a stării de urgență în Republica Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:4,12 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău