Curtea Constituțională a SUSPENDAT decizia Parlamentului cu privire la ANRE

  • 04 Decembrie 2015 18:37
Curtea Constituțională a SUSPENDAT decizia Parlamentului cu privire la ANRE

Curtea Constituțională a dispus încetarea temporară a efectelor Hotărârii recenta a Parlamentului prin care au fost demiși 4 directori ANRE, ale căror mandate urmau să expire în 2019 și respectiv în 2020.

La 8 decembrie 2015, CCM va examina această sesizare.

Decizia Parlamentului de abrogare a actului de numire în funcție a conducerii ANRE a fost contestată la Curtea Constituțională. Sesizarea a fost semnată de deputații Andrian Candu, Sergiu Sîrbu și Ștefan Creangă.

Autorii sesizării susțin că prin adoptarea Hotărârii Parlamentului nr. 224 din 3 decembrie 2015, Parlamentul a depășit limitele constituționale sfidând, astfel, Legea Supremă. Autorii hotărârii au folosit un «artificiu juridic» prin așa-zisa abrogare a actelor de numire, care, după opinia noastră, este o absurditate juridică și o ilegalitate”, se menționează în sesizare.

Autorii precizează că, în momentul votării hotărârii în Parlament, nu a fost examinată existența sau inexistența temeiurilor legale pentru revocarea din funcție a directorilor ANRE. „Constatăm că directorii ANRE sunt inamovibil, iar autoritatea abilitată cu dreptul de desemnare este obligată să respecte independența acestora, fără nici o presiune politică, în caz contrar este diminuată esența și semnificația  mandatului. Funcția de director al Consiliului de administrație al ANRE nu este o funcție politică, ci o funcție publică, exponentă a unui interes public deosebit”, se mai spune în document. 
În sesizarea depusă la Curtea Constituțională se menționează că Parlamentul a sfidat direct și indirect Constituția prin adoptarea respectivei hotărâri. „Decapitarea unei instituții precum ANRE, în plin sezon termoenergetic, lasă neacoperit, fără control și gestiune efectivă, un domeniu extrem de important, mai ales că, potrivit reglementărilor legislative recente, această instituție este obligată, în termen de maxim 15 zile, să revizuiască tarifele la gaz și să îndeplinească alte atribuții legale de importanță majoră. Rămânerea pentru o perioadă nedeterminată fără conducerea unei astfel de instituții poate aduce prejudicii imprevizibile și consecințe extrem de negative pentru economia țării, în condițiile în care mai mult nimeni un poate asigura interimatul funcției de director ANRE”, se menționează în textul sesizării.

Ieri, 3 decembrie 2015, Parlamentul Republicii Moldova și-a anulat propria hotărâre  privind desemnarea directorilor Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementarea în Energetică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:4,63 m/s
Sat
22
Sun
17
Mon
14
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău