Curtea Constituțională a respins sesizările deputaților care au cerut scoaterea Partidului Șor în afara legii

  • 13 Mai 20:23
Curtea Constituțională a respins sesizările deputaților care au cerut scoaterea Partidului Șor în afara legii

Curtea Constituțională a respins sesizările deputaților Platformei DA și deputatului neafiliat Octavian Țîcu care au cerut scoaterea în afara legii a Partidului „Șor”. Decizia a fost pronunțată astăzi și este definitivă, transmite TV8.

„Se declară inadmisibile sesizările privind controlul constituționalității Partidului Politic „Șor”, depuse de Dinu Plîngău, Maria Ciobanu,  Liviu Vovc și Octavian Țîcu, deputați în Parlamentul Republicii Moldova”, se arată în decizia Curții Constituțională, potrivit sursei citate.

În decizie se precizează că „Curtea observă că, potrivit articolului 38 alin. (2) lit. d) din Codul jurisdicției constituționale, astfel de sesizări pot fi depuse de președintele Republicii Moldova, de președintele Parlamentului, de Guvern, de ministrul justiției sau de Procurorul General. Președintele Parlamentului poate adresa sesizări numai în baza unei hotărâri a Parlamentului, Procurorul General – în baza unei hotărâri a Consiliului Superior al Procurorilor, ministrul justiției – în baza unei hotărâri a colegiului Ministerului Justiției”.

În aceste condiții, membrii Curții Constituționale spun că având în vedere că deputații din Parlamentul Republicii Moldova nu se încadrează în categoria subiecților care, potrivit articolului menționat mai sus din Codul jurisdicției constituționale, dețin prerogativa sesizării Curții Constituționale în vederea verificării constituționalității unui partid politic, Curtea conchide că sesizările menționate supra sunt inadmisibile.

Deputații Platformei DA, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu, au depus o sesizare la Curtea Constituțională pe data de 30 martie curent, cerând ca Partidul Șor să fie declarat neconstituțional.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,24
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:4,12 m/s
Thu
20
Fri
21
Sat
20
Sun
21
Mon
23

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău