Curtea Constituțională a respins solicitarea lui Sergiu Sârbu de a suspenda acțiunea a două articole din Legea securității statului

  • 14 Mai 2020 17:03
Curtea Constituțională a respins solicitarea lui Sergiu Sârbu de a suspenda acțiunea a două articole din Legea securității statului

Curtea Constituțională a respins solicitarea deputatului grupului Pro Moldova, Sergiu Sârbu, de a suspenda acțiunea a două articole din Legea securității statului, referitoare la atribuțiile Consiliului Suprem de Securitate.

Acestea au fost adoptat în iulie 2019 și prevăd că autoritățile publice centrale, precum și cele subordonate Guvernului, sunt obligate să furnizeze informații Consiliului Suprem de Securitate, în caz contrar, risca să fie trase la răspundere.

În decizia sa, Curtea a subliniat că autorul s-a limitat doar la invocarea unor riscuri generale, fără a-și detalia susținerile sau fără a prezenta argumente pertinente, deși au trecut mai mult de zece luni de la intrarea în vigoare a normelor legale contestate.

Judecătorul Vladimir Țurcan i-a prezentat plenului Curții Constituționale o cerere de abținere de la judecarea cauzei, care a fost admisă.

Sergiu Sârbu a solicitat ieri, 13 mai, exercitarea controlului constituționalității și suspendarea acțiunii prevederilor referitoare la CSS, argumentând că Igor Dodon ar utiliza Consiliul Suprem de Securitate  ca pe o bâtă politică. Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, el a scris că vede "o legătură directă între președinte, activitatea CSS și tentativa de uzurpare a puterii", și a cerut anularea prevederii prin care șeful statului extinde atribuțiile CSS".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău