Curtea Constituțională a respins sesizarea lui Igor Dodon privind Legea anti-propagandă

  • 04 Iunie 2018 13:53
Curtea Constituțională a respins sesizarea lui Igor Dodon privind Legea anti-propagandă

Curtea Constituțională a respins sesiszarea lui Igor Dodon privind declararea neconstituțională a prevederilor Legii privind modificarea Codului Audiovizualului, care interzice propaganda rusească la radio și televiziune.

Juristul care l-a reprezentat pe președintele Igor Dodon la ședința Curții Constituționale, Maxim Lebedinschi a declarat că Legea antipropagandă încalcă mai multe prevederi ale Constituției, precum și ale Declarației Universale ale Drepturilor Omului, cum ar fi cele ce țin de dreptul la libera exprimare, libertatea opiniei, accesul la informație, dreptul la informare. În același timp, Maxim Lebedinschi a mai spus că această lege îngrădește accesul la informație, „iar sursele media nu pot servi unor grupuri de interese sau ideologii”. „Convenția (n.r. - Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră) a fost semnată acum 17 ani, însă acum s-au trezit că spațiul informațional autohton poate fi atacat pintr-o propagandă. Este un instrument pentru a introduce cenzura îm mod arbitrar și contrar Constituției”, a adăugat juristul. 

În replică, reprezentanții Parlamentului și Guvernului au declarat că prevederile Constituției permit autorităților publice să adopte anumite măsuri pentru a proteja spațiul mediatic și a asigura securitatea națională și informațională a cetățenilor. Potrivit acestora, propagnda imnpune o reacție certă de a proteja cetățenii, manipularea este un atentat la mai multe drepturi stipulate în Legea Supremă. 

De asemenea, juristul care a reprezentat Parlamentul a mai invocat dreptul persoanei de a fi informat corect, prompt și clar, iar informațiile tendențioase pot fi percepute ca un adevăr. Acesta a argumentat faptul că țările semnatare ale Convenției europeană privind televiziunea transfrontalieră, care stă la baza Legii antipropagandă, și-au asumat de a oferi dreptul la replică, transparență și de a prezenta veridic faptele. Reprezentantul Guvernului a adus exemplul și altor state, cum ar fi Ucraina sau Estonia, care au decis să lupte în același mod împotriva dezinformării și manipulării. 

Legea privind modificarea Codului Audiovizualului, care prevede interzicerea propagandei rusești la radio și televiziune, a intrat în vigoare în februarie curent. Astfel, a fost interzisă difuzarea emisiunilor care au conținut informativ, analitic, militar și politic din statele care nu au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, iar Rusia nu a semnat acest document.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău