Curtea Constituțională a respins sesizarea depusă în urma cazului legat de Ștefan Gațcan

  • 08 Iulie 2020 16:30
Curtea Constituțională a respins sesizarea depusă în urma cazului legat de Ștefan Gațcan

Curtea Constituțională nu a acceptat spre examinare sesizarea cu privire la validitatea mandatului de deputat și condițiile de renunțare la mandatul de deputat.

Potrivit agenției INFOTAG, pe site-ul Curții se menționează că sesizarea în acest sens a deputatului grupului "Pro Moldova", Sergiu Sîrbu, a fost depusă săptămâna trecută.

Sîrbu a solicitat suspendarea procedurii de declarare a vacanței mandatului de deputat al lui Ștefan Gațcan, care a fost ales în circumscripția uninominală Hâncești. Inițial, el a anunțat că pleacă din fracțiunea PSRM și aderă la grupul "Pro Moldova", dar a doua zi a anunțat că renunță la mandatul de deputat. Decizia cu privire la această chestiune a fost luată de Comisia parlamentară juridică, dar deocamdată nu a fost examinată la ședința plenară a Parlamentului.

Sîrbu s-a adresat la Curtea Constituțională cu solicitarea de a oferi explicații referitoare la independența mandatului de deputat și de a clarifica dacă deputatul este în slujba poporului sau a partidului și dacă poate fi obligat să-și depună mandatul dacă părăsește fracțiunea. Curtea Constituțională a respins cererea, invocând faptul că în Constituție totul este clar explicat, iar întrebările lui Sîrbu nu țin de competența Curții Constituționale.

Între timp, în culisele Parlamentului se vorbește că Gașcan ar putea acum să-și retragă cererea, să rămână deputat și să vină joi la ședința Parlamentului pentru a asigura cvorumul coaliției de guvernare. În ajun, el a revenit din Bulgaria și România, unde s-a ascuns timp de o săptămână. Casa lui a fost luată sub paza Serviciului Pază de Stat, el refuzând să comunice cu oricine.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău