Curtea Constituțională a respins demersul PSRM de a suspenda transferul de judecători la CSJ

  • 29 Aprilie 2023 15:15
Curtea Constituțională a respins demersul PSRM de a suspenda transferul de judecători la CSJ

Curtea Constituțională a respins cererea deputaților socialiști prin care aceștia au solicitat suspendarea unor prevederi din Legea cu privire la evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție. Este vorba despre prevederile care stipulează că, în cazul în care buna funcționare a CSJ este grav afectată din cauza numărului de posturi vacante, Consiliul Superior al Magistraturii poate transfera, cu titlu temporar, judecători din instanțele de nivel inferior, transmite IPN.

Autorii sesizării sunt deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Batrîncea și Adrian Albu. Ei i-au solicitat Curții să verifice constituționalitatea articolului 21 alin. (8) teza I din Legea nr. 65 din 30 martie 2023 privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al CSJ.  Deputații consideră că judecarea cauzelor în recurs de către judecători din judecătorii și din curțile de apel, transferați temporar la Curtea Supremă de Justiție, afectează modalitatea de constituire a acestei instanțe.

Curtea reiterează că rațiunea măsurii suspendării acțiunii unor acte normative contestate constă în evitarea unor prejudicii și consecințe negative iminente. Curtea mai precizează că autorul cererii de suspendare trebuie să demonstreze intensitatea și posibilele prejudicii și consecințe negative iminente și ireparabile ale riscului invocat.

În această cauză, Curtea constată că în cererea de suspendare autorii nu au prezentat argumente privind riscurile afectării vreunui domeniu stabilit de lege. În concluzie, Curtea reține că autorii sesizării nu au motivat cererea de suspendare, motiv pentru care o respinge.

Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Posibilitatea de a transfera temporar judecători la CSJ a fost aprobată ca urmare a demisiilor în lanț a 20 de judecători de la CSJ, unde au mai rămas să lucreze cinci magistrați. Ulterior, CSM a anunțat concurs pentru transferul temporar al magistraților.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău