Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova. Decizia a luat în calcul datele statistice privind structura populației în funcție de limba maternă
-
21 Ianuarie 2021 17:10
Curtea a stabilit că statutul special prevăzut pentru limba rusă în legea contestată contravine Constituției și că prin această prevedere sunt discriminate limbile vorbite de reprezentanții altor minorități etnice din Rep. Moldova, precum cea ucraineană, găgăuză sau bulgară.
Curtea s-a raportat la articolul 13 din Constituție, potrivit căruia, limba de stat a Republicii Moldova este limba română, iar statul recunoaște dreptul la păstrarea și funcționarea limbii ruse și a altor limbi pe teritoriul țării.
Președinta Curții Domnica Manole a explicat într-un briefing că actul legislativ conferea statut special limbii ruse printre minoritățile etnice, statut care nu decurge din Constituție.
Domnica Manole a precizat la luarea deciziei s-au luat în calcul datele statistice ale recensământului populației din 2014 privind structura populației în funcție de limba maternă. Astfel, limba română numită de unii și moldovenească este limba maternă pentru 77,86% din populație, în timp ce rusa – pentru 9,39%, găgăuza – 4,08%, ucraineana – 3,82%, iar bulgara – 1,48 la sută.
Sesizarea de verificare a constituționalității legii a fost depusă de către deputații Octavian Țîcu, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu. Deliberările magistraților au durat mai bine de 3 ore.
Judecătorul Vladimir Țurcan a formulat o opinie separată în legătură cu decizia adoptată de către Curtea Constituțională.