Curtea Constituțională a decis suspendarea temporară a lui Igor Dodon pentru refuzul de a promulga cinci proiecte de legi

  • 10 Decembrie 2018 11:42
Curtea Constituțională a decis suspendarea temporară a lui Igor Dodon pentru refuzul de a promulga cinci proiecte de legi

Curtea Constituțională a decis astăzi suspendarea temporară a președintelui Igor Dodon pentru refuzul de a promulga cinci proiecte de legi. Este pentru a cincea oară, în ceva mai mult de un an când șeful statului este suspendat, iar recent, președintele Parlamentului Andrian Candu avertiza că acesta ar putea fi demis pentru încălcarea repetată a Constituției.

Curtea Constituțională a decis suspendarea lui Igor Dodon, la solicitarea președintelui Parlamentului Andrian Candu și a deputatului PDM Sergiu Sârbu, după ce șeful statului a refuzat să semneze decretele de promulgare a cinci proiecte de legi.

Este vorba despre o modificare, ce prevede marcarea concomitentă la 9 mai a Zilei Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial și a Zilei Europei, adoptarea unui nou Cod al Audiovizualului, care prevede, printre altele interdicția retransmiterii emisiunilor informative și politice din anumite țări din care face parte și Rusia, precum și legea care permite transmiterea unui teren de peste 5 hectare din centrul Chișinăului pentru construirea unei noi ambasade a Statelor Unite în Republica Moldova. Alte două proiecte legislative țin de reforma trupelor de carabinieri.

Autorii sesizării consideră că Igor Dodon nu și-a onorat atribuțiile și trebuie suspendat temporar.

Pe de altă parte, reprezentantul lui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi, susține că nu există motive pentru suspendare și că sesizarea la Curte ar fi fost depusă cu încălcarea procedurii.

Potrivit hotărârii Curții Constituționale, cele cinci documente ar urma să fie promulgate de șeful Legislativului sau de către premier.

Până acum, Igor Dodon a fost suspendat de patru ori din funcție, pentru refuzul de a promulga legi sau de a numi miniștri propuși de actuala guvernare, iar obligațiunile sale au fost îndeplinite de președintele Parlamentului.

Acum 10 zile Andrian Candu a lăsat de înțeles că Legislativul ar putea chiar să-l demită pe Igor Dodon pentru încălcarea repetată a Constituției. Șeful statului consideră, însă, deciziile prin care este suspendat drept un abuz, comis de guvernare și de Curtea Constituțională.

La scurt timp după decizia Curții, Igor Dodon a comentat pe o rețea de socializare, că după alegerile parlamentare cele cinci legi vor fi anulate și va fi modificată componența Instanței Constituționale, chiar dacă potrivit legii, judecătorii constituționali sunt inamovibili.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:47 %
Vint:7,2 m/s
Fri
10
Sat
11
Sun
10
Mon
7
Tue
5
Arhivă Radio Chișinău