Curtea Constituțională a decis: Stadionul Republican rămâne în folosința Ambasadei SUA la Chișinău

  • 29 Iulie 2021 11:50
Curtea Constituțională a decis: Stadionul Republican rămâne în folosința Ambasadei SUA la Chișinău

Stadionul Republican rămâne în folosința Ambasadei SUA la Chișinău. Magistrații Curții Constituționale au decis astăzi că legea votată anterior de deputații PSRM și cei ai Partidului Sor, prin care a fost anulată transmiterea acestui teren pentru construirea unui nou sediu al Ambasadei americane, este neconstituțională, transmite Radio Chișinău.

Mai mulți deputați din fostul Parlament din partea PAS, Platformei DA și Partidului Democrat, au sesizat Curtea Constituțională pe marginea acestui subiect. Unul dintre autorii sesizării, fostul deputat al Platformei DA, Dinu Plângău, a declarat că legea votată de deputații PSRM și cei ai Partidului Șor a fost adoptată cu încălcări majore, inclusiv ale tratatelor internaționale, și fără consultări.

„Dacă partea Republicii Moldova nu era satisfăcută de modul în care a fost negociată anterior darea în proprietate a celor cinci hectare de teren pentru construcția Ambasadei, evident trebuia renegociat acest lucru conform tratatelor internaționale, legilor interne și nu să mergi abuziv prin modificarea legilor. Parlamentul Republicii Moldova a acționat cu rea-credință când a fost adoptată legea respectivă. A fost un mesaj politic, și nu niște proceduri sau niște legi pe care ar trebui să adopte niște demnitari”.

Deputații socialiști și comuniști au organizat un protest în fața Curții Constituționale, cerând ca Stadionul Republican să nu fie transmis în gestiunea Ambasadei SUA. Și în fața Parlamentului, câteva persoane au cerut ca viitorul acestui teren să fie decis doar după consultări cu locuitorii Chișinăului.

Amintim că potrivit unei legi din 2018, Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chișinău i-a fost oferit, cu titlu oneros, terenul Stadionului Republican, pentru a construi un complex al misiunii diplomatice. Statele Unite se angajau să investească 250 de milioane de dolari și să creeze locuri de muncă. Legea a fost abrogată anul trecut, într-o ședință nocturnă la Parlament, de către deputații socialiști și cei ai Partidului Șor, care au decis ca acest teren să revină în proprietatea statului și să fie folosit doar pentru construcția unor obiective sportive și culturale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău