Alexandru Slusari, despre decizia Curții Constituționale privind modificarea sistemului electoral: ”Este una politică”
-
26 Aprilie 2019 13:28
Curtea Constituțională a decis astăzi că eventuale modificări ale sistemului electoral nu pot fi aplicate la alegerile parlamentare anticipate. Curtea a răspuns astfel unei sesizări a deputaților independenți, după ce Blocul ACUM a propus un proiect de lege privind anularea sistemului electoral mixt. Reprezentanții Blocului comentează decizia ca fiind una politizată, relatează Radio Chișinău
Eventualele alegeri parlamentare anticipate se vor desfășura în baza sistemului mixt de vot. Curtea Constituțională a interpretat astfel o sesizare depusă de trei deputați independenți în care aceștia se pronunțau împotriva unei eventuale modificări a sistemului electoral înainte de posibilele alegeri anticipate.
În hotărârea sa, Curtea a decis că sistemul electoral poate fi modificat în intervale mai mici decât o legislatură completă. Totuși noul sistem electoral nu poate fi aplicat în cadrul alegerilor parlamentare anticipate, ci doar la alegeri ordinare, cu condiția ca modificarea să aibă loc cu cel puțin un an înainte de alegeri.
Autorii sesizării consideră decizia drept una corectă și care corespunde normelor internaționale. Deputatul Alexandru Oleinic: Comisia de la Veneția nu o dată a propus ca orice modificări ale sistemului electoral să fie aplicate în următorul ciclu electoral. Aceasta este o prevedere internațională și este foarte bine că astăzi Curtea a creat precedentul acesta.
Deputatul Blocului politic ACUM, Alexandru Slusari, a calificat decizia Curții ca fiind una politizată și care ar confirma că instituția nu este una independentă: Evident că este o decizie politică. Ei au violat Constituția și au făcut cârpă din ea, iar Curtea Constituțională este la cheremul regimului.
Blocul ACUM elaborase un proiect de lege care prevedea revenirea la sistemul electoral proporțional. Deputații Blocului insistau ca legea să fie adoptată în cât mai scurt timp și să fie aplicată și în cazul alegerilor parlamentare anticipate.
Faptul că acest subiect a ajuns la Curtea Constituțională lasă de înțeles că se ia tot mai mult în calcul scenariul alegerilor anticipate , susține analistul politic Ion Tăbârță.
Amintim că modificarea sistemului electoral în 2017, la inițiativa Partidului Democrat și a socialiștilor, a provocat proteste ale opoziției de la Chișinău, dar și critici ale instituțiilor internaționale, acesta fiind și unul din motivele care au dus la suspendarea unui ajutor macrofinanciar din partea Uniunii Europene în valoare de 100 de milioane de euro.
Sistemul electoral mixt a fost aplicat pentru prima dată la alegerile parlamentare din 24 februarie.