Cursul leu-euro a atins un nou record. Reacția lui Dorin Drăguțan

  • 11 Februarie 2014 13:20
Cursul leu-euro a atins un nou record. Reacția lui Dorin Drăguțan

Cursul leu-euro a atins marți, 11 februarie, un nou record.

Raportul euro-leu a atins, marți, 11 februarie, un nou record, iar experții și oficialitățile au păreri împărțite referitor la cauzele și efectele acestui fenomen. 
 
Pentru prima dată de la apariția monedei unice, euro a ajuns să coste 18 lei și 35 de bani, potrivit cursului stabilit de Banca Națională, cu peste 6 bani mai mult decât ieri. Cursul dolarului este de 13 lei 46 de bani, în scădere ușoară față de ieri. Băncile comerciale cumpără euro la un preț de 18 lei și 30 – 34 de bani, iar mondea unică europeană poate fi procurată cu cel puțin 18 lei și 42 de bani.
 
Guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, consideră că acest fenomen este unul provizoriu.
 
De asemenea, președintele comsiei parlamentare pentru buget, economie și finanțe Veaceslav Ioniță consideră că nu există niciun motiv pentru intervenția Băncii Naționale și că deprecierea leului nu influențează negativ economia națională și veniturile populației.
 
Pe de altă parte, exeprtul Roman Chircă afirmă că deprecierea leului va duce la creșterea inflației, iar acest lucru le-ar conveni autorităților pentru a spori veniturile la buget, mai ales într-un an electoral.

Banca Națională a revizuit în creștere, zilele trecute, prognoza inflației pentru anul curent, până la 5,4 la sută, cu 0,7 la sută mai mult decât se estimase în octombrie anul trecut. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău