Curent electric produs din aer. Enzima Huc poate transforma hidrogenul în electricitate

  • 12 Martie 2023 19:30
Curent electric produs din aer. Enzima Huc poate transforma hidrogenul în electricitate

O echipă de cercetare condusă de Universitatea din Monash, Australia, a descoperit că o enzimă care utilizează cantități mici de hidrogen din atmosferă poate crea un curent electric. Cercetările sunt la început, însă experții spun că, în cantități suficiente, enzima ar putea fi utilizată la „producerea energiei curate”, transmite digi24.ro.

 Cercetătorii au extras enzima consumatoare de hidrogen, denumită Huc, dintr-o bacterie comună care se găsește în sol, denumită Mycobacterium smegmatis, potrivit unui studiu publicat în revista Nature, scrie Agerpres, preluând Xinhua.

Cercetătorii au descoperit că Huc are un important suprapotențial electrochimic, care o face să fie adaptată în mod unic pentru oxidarea unor mici cantități de hidrogen, precum și pentru donarea directă a electronilor rezultați cofactorului respirator menachinonă (un compus chimic care interacționează cu enzimele). Rhys Grinter, unul dintre autorii principali ai studiului și cercetător în cadrul Universității Monash, a precizat joi că enzima Huc este „extraordinar de eficientă”.

„Spre deosebire de alte enzime cunoscute și catalizatori chimici, consumă chiar și hidrogen sub nivelurile atmosferice, mai puțin de 0,00005% din aerul pe care îl respirăm”, a spus Rhys Grinter. Producție de energie curată Deși cercetarea se află încă într-un stadiu incipient, descoperirea enzimei Huc are un potențial considerabil pentru dezvoltarea unor mici dispozitive alimentate cu aer, ca o alternativă la dispozitivele ce funcționează pe baza energiei solare.

Rhys Grinter a mai spus că bacterii care produc enzime asemănătoare cu Huc sunt larg răspândite și pot fi cultivate în cantități mari, ceea ce înseamnă că oamenii au acces la o sursă sustenabilă de enzime. Cercetătorul a stabilit că intensificarea producției de enzime Huc va fi obiectivul cheie al unei viitoare cercetări. „Odată ce producem Huc în cantități suficiente, există posibilități infinite pentru a fi utilizată la producerea energiei curate”, a adăugat Rhys Grinter.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău