Cunoscutul jurnalist din România, Gheorghe Verman, s-a stins din viață
-
16 Iulie 2020 16:17
Fondator al rețelei Studiourilor Teritoriale și Locale din cadrul Societății Române de Radiodifuziune (SRR), al postului Antena Satelor, director general adjunct al SRR, șef al Departamentului Studiourilor Teritoriale și Locale, Gheorghe Verman a rămas un cunoscut și prețuit om de radio și televiziune, grație miilor de emisiuni realizate cu un atașament remarcabil față de satul românesc de azi, scrie Radio România Actualități (RRA).
Potrvit sursei citate, De-a lungul vremii a realizat nenumărate emisiuni radio si tv, aflate azi în Fonoteca de Aur a Radioului public, în arhiva Televiziunii Române, dar și în memoria și inimile ascultătorilor.
Pentru Radio România a realizat emisiunea Iarba verde de acasă și, timp de peste 20 de ani, a fost moderatorul emisiunii Viața Satului, la TVR.
Este autorul mai multor cărți consacrate civilizației rurale și spiritualității naționale. În anul 2001, la Editura Gramar a apărut Poartă la sfințenie (urmată, un an mai târziu de ediția în limba engleză, Gate to Sanctity) și Iarba verde de acasă. În 2002, Editura Mirton din Timișoara publică volumul său Reîntâlniri pe ulița mare, dedicat deasemenea satului românesc, pe care Gheorghe Verman l-a fixat drept reper esențial al existenței sale jurnalistice.
Un remarcabil studiu managerial - Radioul public regional, editat în anul 2002 de Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, a fost dedicat profesioniștilor din rețeaua studiourilor teritoriale și, spre studiu, studenților facultăților de jurnalism și comunicare.
În anul 2004, Editura Casa Radio i-a tipărit volumul Tărâmul îngerilor.
„Profesionalismul, înțelepciunea și echilibrul de care a dat dovadă toată viața rămân adevărate repere pentru generații întregi de jurnaliști dar și pentru toți cei care l-au cunoscut. Nu-i vom uita niciodată vocea caldă!”, mai scrie RRA.
Gheorghe Verman s-a născut pe 10 martie 1942 la Constanța. A urmat Facultatea de Limbă și Literatură Română în perioada 1960-1965, iar în perioada 1962-1964 a studiat Științele Comunicării la Universitatea Maxim Gorki, din Moscova.
A fost distins cu ordine și medalii care au exprimat aprecierea de care s-a bucurat acest incontestabil profesionist al microfonului: Ordinul național Pentru Merit în grad de Cavaler acordat de Președinția României, Meritul Academic acordat de Academia de Științe Agricole și Silvice Gh. Ionescu-Șișești, Marele Premiu acordat de Federația Agricultorilor Privatizați din România, Premiul Bursei de Mărfuri Maritime și de Mărfuri Constanța, titlul de senator de onoare, acordat de Universitatea din Sibiu, Premiul Special la Gala Superlativelor VIP (2002), Marele Premiu al Fundației Culturale Niște țărani (2005).
(RS)