Cunoaște povestea Olgăi, învățătoare de clase primare din Odessa, refugiată în R. Moldova

  • 09 Martie 2022 14:03
Cunoaște povestea Olgăi, învățătoare de clase primare din Odessa, refugiată în R. Moldova

Olga este originară din regiunea Odessa, Ucraina, iar înainte de război a lucrat în calitate de învățătoare de clasele primare. Odată cu începerea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie 2022, ea a fost nevoită, împreună cu alți conaționali de ai săi, să se refugieze în Rep. Moldova. Deși, inițial a fost derutată de situația creată, a reușit totuși să își adune forțele și să se alăture grupului de voluntari moldoveni care oferă suport cetățenilor ucraineni refugiați.

Olga a povestit pentru Radio Chișinău că nu a crezut până în ultimul moment că va izbucni un război în Ucraina. De aceea, evenimentele din 24 februarie i-au luat prin surprindere atât pe locuitorii regiunii Odessa, cât și pe cei din toată Ucraina. „Toată lumea ne spunea că suntem înconjurați de armata rusească. Americanii care locuiau în Odessa ne-au spus că ei sunt nevoiți să părăsească teritoriul țării noastre, chiar dacă nu-și doreau asta, deoarece locuiau de 15-20 ani în Ucraina. Și totuși, noi nu am crezut până în ultimul moment că războiul va începe. Trăiam liniștiți văzându-ne de treburile noastre”, relatează Olga.

Refugiata a povestit că la început, ziua de 24 februarie, părea la fel ca toate celelalte. Oamenii se pregăteau dimineața să meargă la serviciu, când la ora 05:20 s-au auzit primele explozii. Deși, nu apăruse niciun anunț oficial care ar fi comunicat despre începutul războiului dintre Federația Rusă și Ucraina, la ora 06:00 presa locală a publicat primele știri cu privire la exploziile care au avut loc în toate orașele ucrainene mari. „În așa mod Rusia a dat de înțeles că din ziua de 24 februarie, își dorește să acapareze totalmente teritoriul Ucrainei. După asta noi am fost nevoiți să plecăm în Moldova în calitate de refugiați. Aici am văzut corturile amenajate de prietenii noștri moldoveni cărora le sunt foarte recunoscătoare pentru o asemenea primire caldă”, mărturisește Olga.

Deși inițial evenimentele din Ucraina au derutat-o, totuși Olga a reușit să își adune forțele și s-a alăturat grupului de voluntari moldoveni care oferă suport refugiaților Ucraineni. În așa mod, refugiata consideră că va reuși să treacă mai ușor peste perioada dificilă în care se află și va fi de ajutor în apărarea țării sale. „Am decis să fiu voluntară aici, deja a treia zi ajut oamenii. Facem ceai și îl distribuim, oferim produse alimentare, pentru ca un număr cât mai mare de oameni să fie hrăniți, să le fie cald. Unii dintre ei au mers foarte mult pe jos sau cu automobilul și sunt epuizați. Le mulțumim cetățenilor Republicii Moldova pentru că ne-au întâmpinat și pentru că ne iubesc. Mă închin vouă și îmi cer scuze pentru ucrainenii care nu au un comportament potrivit”, afirmă Olga.

Cu lacrimi în ochi, Olga ne-a spus că nu cunoaște cum vor evolua lucrurile în continuare. Cert, însă, rămâne faptul că toată Ucraina este gata să lupte pentru a-și apăra țara. „Atunci când îți este atacată țara, casa, este foarte greu. Când rămâi fără un acoperiș deasupra capului, fără cei dragi, este dificil. Mama mea a rămas în Odessa și sper că această regiune nu va fi puternic afectată. Toți prietenii noștri din Harkov, Kiev, au rămas acolo. Cei din Kiev nu pot părăsi teritoriile”, precizează Olga.

Refugiata a mai declarat că în regiuni, precum orașul Harkov, pot fi văzute cadavre ale oamenilor care, sunt tatăl, fratele, prietenul sau vecinul unuia dintre refugiați, fapt care le provoacă o durere imensă. „Prietenii noștri care au rămas acolo ne sună, deoarece printre răniți poate fi fratele, tatăl, vecinul sau prietenul cuiva. Noi nu știm ce va fi mai departe însă este foarte ofensator faptul că țara noastră a fost atacată de prietenul nostru, vecinul nostru și eu sper că totul va fi bine, că noi vom învinge pentru toată lumea este de partea noastră. Sper că vom putea fi ajutați de prietenii noștri - europenii care, deocamdată, ajută doar prin intermediul sancțiunilor impuse Rusiei. Vrem să credem că totul va fi bine”, mărturisește Olga.

Spre finalul discuției, Olga a spus că a ajuns pe teritoriul Republicii Moldova cu automobilul, fapt care i-a creat unele dificultăți, întrucât la punctele de trecere vamale este un trafic intens. În prezent, refugiata locuiește la Palanca și se deplasează zilnic la vamă pentru a ajuta cetățenii ucraineni care fug din calea războiului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău