Cum vrea Europa să reducă dependența energetică de Rusia

  • 05 Martie 2015 09:55
Cum vrea Europa să reducă dependența energetică de Rusia

Europa a făcut un nou pas pentru a-și reduce dependența de energie importată, în special din Rusia, în cursul unui summit franco-lusitano-spaniol la Madrid, relatează Agerpres.

Președintele francez Francois Hollande și premierii Pedro Passos Coelho (portughez) și Mariano Rajoy (spaniol) au adoptat un plan de dezvoltare a conexiunilor pentru a scoate Peninsula Iberică din izolarea sa de piața europeană a energiei electrice și gaziere, cu finanțări europene.

Depinzând de energie importată, Portugalia și Spania și-au dezvoltat puternic energiile regenerabile, care satisfac 25 % din consumul de electricitate al Portugaliei și 17 % din cel al Spaniei. Dar aceste resurse nu sunt disponibile pentru restul Europei din cauza absenței interconexiunilor suficiente cu Franța.
Aceste interconexiuni ar permite exportul energiei regenerabile în cursul vârfurilor de producție sau, dimpotrivă, importul curentului electric când producția scade în absența vântului sau a soarelui.

Spania și Portugalia au construit, de asemenea, o rețea de gazoducte pentru a importa gaze naturale din Algeria și terminale pentru a importa gaze naturale lichefiate de la alți producători, dar aceste gazoducte sunt insuficient legate de Franța, au constatat participanții la summit.

Cei trei conducători vor deci să profite de finanțări disponibile în UE pentru a lansa proiecte care se înscriu în strategia prezentată săptămâna trecută de Comisia Europeană pentru a crea o piață integrată a energiei. 

Obiectivele Bruxelles-ului sunt să asigure securitatea aprovizionărilor apelând la solidaritatea statelor membre ale UE, să facă să scadă prețurile datorită concurenței și să reducă emisiile de gaze cu efect de seră dezvoltând sursele de energie regenerabilă.

Cele trei țări au convenit să caute finanțări europene pentru un proiect de cablu submarin care să traverseze Golful Gasconiei, evaluându-i costul la 1,9 miliard de euro.

Această conexiune va permite dublarea capacităților de schimb între Franța și Spania, deja multiplicate de două ori la sfârșitul lunii februarie prin inaugurarea unei linii de înaltă tensiune între Catalonia și Languedoc.

Ele vor, de asemenea, să prezinte autorităților europene două proiecte de conexiune electrică prin cabluri care ar traversa Munții Pirinei, îngropate pentru a evita afectarea mediului înconjurător, a subliniat președintele Hollande.

Summit-ul a mai decis să evalueze în șase luni fezabilitatea unui proiect de gazoduct care ar lega Catalonia de Franța (MidCat), finanțat tot de UE.

Spania ar dori să fie recunoscută astfel ca platformă energetică de importanță strategică pentru Europa, a explicat Gonzalo Escribano, expert al Institutului regal de studii strategice Elcano.

Peninsula Iberică nu este decât unul dintre șantierele uniunii energetice. Insulele Malta și Cipru, de exemplu, nu sunt conectate la rețeaua europeană și șase țări din Europa (Bulgaria, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania și Slovacia) depind total de Rusia pentru a-și asigura necesarul de gaze naturale.

Tensiunea între Madrid și Lisabona pe de o parte și Atena de cealaltă parte, intervenită în cursul negocierilor asupra ajutorului european acordat Greciei a fost evocată, de asemenea, în cursul acestei scurte reuniuni madrilene. Premierul grec Alexis Tsipras acuzase sâmbătă cele două țări iberice că au încercat să facă negocierile să eșueze.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prezent la summit, a dat asigurări că 'nu a observat ca Portugalia și Spania să fi avut un plan diabolic pentru a face să cadă guvernul Tsipras', dar că el ar fi intervenit dacă ar fi constatat existența 'unui plan atât de detestabil'.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău