Cum vor fi distribuite impozitele în bugetele locale, conform noilor proiecte de lege

  • 20 Noiembrie 2019 16:11
Cum vor fi distribuite impozitele în bugetele locale, conform noilor proiecte de lege

În Republica Moldova va fi aplicată o nouă modalitate de distribuire a impozitelor în bugetele locale. Două proiecte de lege care prevăd acest lucru au fost examinate miercuri, 20 noiembrie, de Comisia administrație publică a Parlamentului, informează MOLDPRES.

Primul proiect propune defalcarea impozitului pe venit al persoanelor fizice la locul de domiciliu, ceea ce va permite, în opinia autorilor, creșterea veniturilor bugetelor locale. De asemenea, volumul total al impozitului pe venit al persoanelor fizice din sate și orașe, cu excepția orașelor reședință de raion, se propune a fi majorat de la 75% la 100%, iar din orașe reședință de raion – de la 20% la 50%.

Proiectul mai stabilește includerea defalcărilor în bugetele locale a impozitului pe venit al persoanelor juridice în volum de 50% colectat pe teritoriul unității administrativ-teritoriale respective.

Cel de-al doilea proiect, de asemenea, prevede stabilirea a două cote ale defalcărilor din impozitul pe venit al persoanelor fizice, colectat pe teritoriul unității administrativ-teritoriale respective. Prima cotă, pentru bugetele satelor și comunelor, precum și ale orașelor și municipiilor, cu excepția municipiilor-reședință de raion, se propune a fi stabilită în mărime de 100%. Cea de-a două cotă, pentru bugetele municipiilor-reședință de raion și municipiile Chișinău și Bălți, va constitui 50%.

Conform estimărilor, proiectul de lege propus va contribui la majorarea veniturilor autorităților publice locale cu peste 1,9 miliarde de lei prin redistribuirea acestora în cadrul bugetului de stat.

Cele două proiecte ar urma să fie comasate și examinate în ședința plenară a Parlamentului.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău