Cum variază câștigurile salariale pe oră în UE, în funcție de profesii

  • 31 Mai 2021 18:50
Cum variază câștigurile salariale pe oră în UE, în funcție de profesii

Câștigurile salariale brute pe oră variază considerabil în rândul profesiilor din Uniunea Europeană, iar în 2018 cea mai bine plătită ocupație în toate statele membre UE a fost cea de manager, arată datele publicate săptămâna trecută,de Oficiul European de Statistică (Eurostat), scrie AGERPRES.

La nivelul UE, cele mai ridicate câștiguri salariale brute pe oră le aveau managerii (28,6 euro), specialiștii (21,4 euro) și tehnicienii (17,8 euro).

În toate statele membre, cu excepția Danemarcei, cele mai scăzute câștiguri salariale brute pe oră se înregistrau pe segmentul ocupațiilor elementare (cum ar fi angajați la curățenie, muncitori necalificați, cei care ajută la prepararea produselor alimentare, lucrători în domeniul serviciilor, muncitori stradali și cei care lucrează în vânzări).

La nivelul UE, cele mai scăzute câștiguri salariale brute pe oră se înregistrau la angajații de pe segmentul ocupațiilor elementare (9,7 euro), urmați de lucrătorii din servicii și comerț (11,2 euro), și de operatori și asamblori la mașini și instalații (11,5 euro).

Per ansamblu, câștigurile salariale brute pe oră la cea mai bine plătită ocupație din UE erau de aproximativ trei ori mai mari decât la cele mai prost plătite slujbe. Câștigul salarial brut pe oră al unui manager din UE (28,6 euro) era de aproape trei ori mai ridicat decât al unui angajat de pe segmentul ocupațiilor elementare (9,7 euro).

În rândul statelor membre UE, cea mai ridicată astfel de rată era în Cipru, unde managerii (31,7 euro) erau în medie plătiți de cinci ori mai mult decât angajații de pe segmentul ocupațiilor elementare (6,3 euro). În contrast, cea mai ridicată astfel de rată era în Danemarca, unde managerii (50,9 euro) erau plătiți aproximativ dublu față de lucrătorii din servicii și comerț (22,2 euro).

În România, câștigurile salariale brute pe oră erau de 10,17 euro la manageri, de 8,3 euro la specialiști, de 5,42 euro la tehnicieni, de 3,14 euro lucrătorii din servicii și comerț și de 3,09 la angajații calificați din agricultură, silvicultură și pescuit. De asemenea, pe segmentul ocupațiilor elementare câștigurile salariale brute pe oră erau de 2,97 euro.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău