Cum văd analiștii din Transnistria situația post-electorală de la Chișinău: Criza nu va fi depășită până la mijlocul lui mai

  • 28 Aprilie 2019 12:36
Cum văd analiștii din Transnistria situația post-electorală de la Chișinău: Criza nu va fi depășită până la mijlocul lui mai

Este puțin probabil ca criza politică internă din Republica Moldova să se rezolve până la mijlocul lunii mai, susține expertul transnistrean Andrei Mospanov, citat de Agenția Infotag.

"Astăzi, probabilitatea unei coaliții între Partidul Democrat și blocul ACUM este zero, o coaliție între PSRM și ACUM - 10%, o coaliție între PDM și PSRM - 35%, iar probabilitatea alegerilor anticipate este de 55%", a estimat Mospanov în cadrul unei ședințe a clubului de dezbateri privind situația postelectorală din Republica Moldova

"Dacă vor fi declanșate alegeri anticipate, PDM va avea doar de câștigat (mai ales dacă scrutinul va fi comasat cu alegerile locale), PSRM va rămâne cu voturile sale, iar ACUM va pierde", a menționat expertul.

El a atras atenția asupra calmului de care dă dovadă până acum Partidul Democrat, condus de Vlad Plahotniuc.

"PDM s ocupă de probleme curente: elaborează un program de guvernare pentru 2019-2023, plantează pomi și așa mai departe. Un posibil motiv pentru calmul PDM este că conducerea sa știe: toate acestea oricum se vor încheia cu o coaliție PDM + PSRM; sau vor fi alegeri parlamentare anticipate și deja se pot pregăti pentru acestea; sau orice încercare de a coopera cu ACUM și PSRM va dura foarte puțin", a spus Mospanov.

Potrivit expertului Igor Șornikov, deocamdată, nici Moscova, nici Bruxellesul nu au o viziune clară referitor la evenimentele din Moldova.

"O parte din parlamentarii europeni cred, de exemplu, că lui Andrei Năstase (liderul Platformei DA - "I.") ar trebui să i se ofere șansa de a crea o coaliție cu PSRM. Iar la Moscova, posibil, crede că este logic să se ajungă la alegeri anticipate, pentru ca PSRM să corecteze greșelile care au fost făcute în campania electorală din iarnă", susține el.

Fostul ministru transnistrean de externe, Vladimir Iastrebceak, și-a exprimat opinia că "o coaliție potențială între PSRM și ACUM este în mare măsură alimentată de voința curatorilor de la Moscova și Bruxelles, care determină aceste formațiuni să manifeste o oarecare activitate, arătând că depun eforturi pentru a crea o coaliție".

În același timp, el nu exclude posibilitatea creării unei majorități de guvernământ "datorită deputaților transfugi de la o fracțiune sau alta, deși până acum totul pare monolitic".

Analistul politic Andrei Safonov a reamintit că "Transnistriei îi convine menținerea independenței, securității și stabilității în economie; de asemenea, Transnistriei îi convine și ca partidele politice din Moldova să lupte între ele".

Conform prognozelor sale, formula PSRM + ACUM nu va da nimic Moscovei: numai Occidentul va avea de câștigat, pentru că, cu ajutorul socialiștilor, Partidul Democrat va fi eliminat, iar apoi ACUM va transforma PSRM într-o țintă mai mare".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău