Cum va avea loc procesul educațional la școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană

  • 29 August 2020 10:30
Cum va avea loc procesul educațional la școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană

Școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană sunt gata să lanseze procesul educațional de la 1 septembrie. Acestea sunt dotate, cel puțin pentru prima perioadă, cu mănuși, dezinfectanți sau termometre. Totuși, unii manageri de instituții își fac griji că o parte din elevi nu ar putea trece Nistru pentru a ajunge la școală, din cauza restricțiilor impuse de așa zisele autorități de la Tiraspol.

Directoarea liceului teoretic „Ștefan cel Mare” din Grigoriopol, Eleonora Cercavschi, a declarant pentru IPN, că liceul pe care-l conduce a selectat modelul trei de organizare a studiilor din cele șapte propuse de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Astfel, studiile vor începe la 1 septembrie, iar școala va fi împărțită în zile de prezență și în zile de comunicare la distanță: pe rând o zi se vine la școală, o zi are loc comunicarea la distanță, inclusiv online.


 Eleonora Cercavschi speră ca în activitatea care urmează să fie desfășurată în liceu să nu existe cazuri de infectare a elevilor, dar și a profesorilor, pentru că în caz contrar nu va avea cine activa.


Directoarea declară că au fost luate toate măsurile pentru a fi reluată activitatea instituției de învățământ. Totuși, există o problemă legată de transportarea elevilor în unitățile de transport, unde, spre regret, spune ea, nu se va putea păstra distanța fizică. Liceul este asigurat cu mănuși, dezinfectant, termometre și alte mijloace de protecție. „Pentru noul an de studii prioritar va fi sănătatea”, spune Eleonora Cercavschi.

În acest an în liceu vor fi 15 elevi în casa I și 15 absolvenți. În total, în liceu își fac studiile 198 de elevi.

Și Angela Ivanov, directoarea Liceului „Mihai Eminescu” din Dubăsari, a declarat pentru IPN că studiile în liceu vor începe la 1 septembrie. Aici liceul a ales al patrulea model propus de MECC, adică o parte din elevi vor învăța o săptămână de acasă, cealaltă parte de pe băncile școlii, iar a doua săptămână vor schimba locurile. La această etapă, instituția este pregătită pentru a respecta toate normele antiepidemice impuse, cel puțin pentru prima perioadă. Profesorii au făcut cursuri de digitalizare, liceul are acces la internet.

Directoarea Liceului și-a exprimat speranța că nu vor fi impedimente în transportarea elevilor la studii, având în vedere că la liceu vin copii din diverse sate, inclusiv cele care se află sub controlul administrației transnistrene. „Deocamdată, este problema trecerii peste Nistru, dar, sperăm că o să se rezolve”, a spus Angela Ivanov.

În noul an școlar, spune directoarea, așteptările sunt neclare”, deoarece epidemia a dat peste cap toate planurile. Părinții își doresc foarte mult ca toți copiii să vină la școală și să fie instruiți în clase, dar, spre regret, liceul nu dispune de săli de studii încăpătoare pentru a asigura acest lucru.

În total la liceul „Mihai Eminescu” din Dubăsari își fac studiile 444 de elevi. În acest an în clasa I vor merge 52 de elevi și în jur de 50 de elevi vor fi absolvenți.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău