Cum supraviețuiesc pinguinii ațipind de 10.000 de ori pe zi

  • 18 Decembrie 2023 19:14
Cum supraviețuiesc pinguinii ațipind de 10.000 de ori pe zi

Dacă ne petrecem noaptea dormind doar câte patru secunde ar putea părea o formă de tortură, dar nu și pentru pinguinii antarctici (chinstrap). Vă vine să credeți sau nu, aceștia adorm în mii de reprize pe zi, scrie descopera.ro.

Oamenii de știință care au studiat păsările de pe Insula King George din Antarctica au descoperit că acestea ațipesc de peste 10.000 de ori pe zi, fapt ce le permite să își supravegheze în permanență cuiburile, protejându-și, astfel, ouăle și puii de prădători.

În total, pinguinii reușesc să ațipească 11 ore pe zi – atenție, fără să se bucure de un somn neîntrerupt.

Pinguinii dorm câteva secunde pentru a-și proteja puii

„Oamenii nu pot rezista așa, dar pinguinii pot. Somnul este mult mai complex decât ceea ce citim în majoritatea manualelor”, a declarat cercetătorul Paul-Antoine Libourel, de la Centrul de Cercetare în Neuroștiințe din Lyon.

Cercetătorii au analizat somnul pinguinilor în anii 1980, proces care presupunea capturarea lor, plasarea într-un adăpost și observarea. Aceștia au raportat un somn fragmentat pentru perioade scurte de timp, pe care l-au numit „somnolență”. În cercetări mai recente, experții au constatat că acest somn fragmentat a fost susținut pe parcursul întregii zile, ceea ce arată că pinguinii nu „dau din cap” într-un somn mai profund.

Somnul de prânz este ceva mai lung

„Somnul la pinguinii antarctici a fost foarte fragmentat în toate condițiile și pozițiile de pe uscat”, au scris cercetătorii, care au subliniat că „microsomnul” pinguinilor le oferă, totuși, beneficiile unei odihne neîntrerupte.  Mai mult, pinguinii studiați puteau dormi în picioare sau culcați.

Cercetătorii au studiat pinguinii în sălbăticie folosind monitorizarea electroencefalogramei (EEG) și înregistrări video. Microsomnul a fost evidențiat prin activitatea cerebrală și închiderea ochilor. Echipa a observat o ușoară creștere a adâncimii somnului în jurul prânzului, atunci când riscul de a fi atacați ar putea fi cel mai scăzut, notează The Guardian.

Somnul prelungit poate expune ouăle sau puii la riscul de prădare de către păsările skua sau chiar alți pinguini. În cazul pinguinilor antarctici, unul dintre părinți stă în cuib timp de mai multe zile la rând, în timp ce partenerul este plecat să se hrănească.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Tue
22
Wed
25
Thu
22
Fri
21
Sat
25
Arhivă Radio Chișinău