Cum și-au tras Front(i)era în R.Moldova milionarii din Cayman ( anticorupție.md)

  • 02 Iulie 2019 10:05
Cum și-au tras Front(i)era în  R.Moldova milionarii din Cayman ( anticorupție.md)

După ce șefii Frontera au bătut palma cu premierul Pavel Filip, Zaza Mamulaishvili, președintele companiei americane, oferea într-o conferință de presă din martie 2017, cifre optimiste: o injectare de circa 500 de milioane de dolari într-o perioadă de 10-20 de ani și sute de locuri de muncă cu salarii decente.

Președintele corporației promitea să organizeze o discuție cu societatea civilă despre activitatea ulterioară a Frontera în Moldova, dar întâlnirea nu a mai avut loc. Cel puțin oficial, compania nu a mai contactat în ultimele luni nici cu autoritățile de la Chișinău, scrie anticorupție.md

„Din câte cunosc, reprezentanții companiei nu au mai organizat nicio întâlnire. Nu cunosc motivul. Știu că planificau, dar au amânat din cauza stării de sănătate a persoanei responsabile pe chestiunile ce urmau să fie discutate. Despre o eventuală vizită nu cunosc nimic”, ne-a spus Igor Odobescu, avocatul de la ACI Partners care reprezintă corporația Frontera la Chișinău. 

Vizitele de curtoazie

Semnarea contractului dintre Frontera Resources International și Guvernul Republicii Moldova, de pe 2 ianuarie 2017, a fost anticipată de câteva evenimente și un concurs cu mai multe semne de întrebare. Cu șase luni înainte de anunțarea cursei, în februarie 2016, șefii corporației - președintele companiei, Zaza Mamulaishvili, și directorul executiv, Steve C. Nicandros - au fost la Chișinău „într-o vizită de prospecție”. În cadrul unei întâlniri cu prim-ministrul Pavel Filip, cei doi reprezentanți ai firmei i-au spus demnitarului că sunt interesați ca Republica Moldova să devină un exportator de resurse energetice în regiune. Întâlnirea a avut loc cu două luni înainte ca membrii Consiliului privind Parteneriatul Public Privat să examineze un proiect privind posibila concesionare a zăcămintelor și hidrocarburilor din Moldova. 

În luna mai 2016, Vlad Plahotniuc, pe atunci prim-vicepreședintele PD, s-a întâlnit în Texas, SUA, cu mai mulți oameni de afaceri cărora le-ar fi prezentat oportunitățile de investiție pe care le oferă Republica Moldova. În câteva fotografii, politicianul apare alături de Steve C. Nicandros, membru al Consiliului consultativ internațional al Consiliului Atlantic, organizație la invitația căreia actualul lider al PD a călătorit în SUA. 

Mai multe detalii citiți pe anticorupție.md 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău