Cum se va sfinți cozonacul anul acesta în sate. La Chișinău pasca se va cumpăra deja sfințită
-
15 Aprilie 2020 12:54
În acest an, slujba de înviere se va ține fără enoriași. Autoritățile au impus mai multe restricții pentru a evita aglomerația și răspândirea infecției de COVID-19. Totuși, se va ține cont de tradiții în măsura posibilităților, a informat astăzi ministrul de interne, Pavel Voicu, în cadrul unui briefing.
Odată ce Focul Haric va ajunge la Chișinău, o delegație de episcopi vor merge la Aeroport, însoțiți de inspectorii de patrulare. De acolo, vor prelua Lumina Sfântă și o vor transmite preoților, în așa fel ca aceasta să ajungă în fiecare biserică.
Slujba de înviere se va ține fără participarea enoriașilor, iar sfințirea merindelor nu va avea loc în curțile bisericilor. În sate și orașele mai mici, oamenilor li se recomandă să iasă la poartă cu pasca sau cozonacul, pentru că preoții vor merge pe străzi și vor sfinți bucatele.
În capitală, această practică este interzisă din cauza concentrației mari de populație. Chișinăuienii vor cumpăra pasca și cozonacul deja sfințite. Preoții vor merge la fabricile de pâine unde vor oficia ritualul de sfințire a acestora.
Poliția atenționează oamenii să facă cumpărăturile în locuri specializate, neaglomerate și să respecte regulile sanitare – să poarte mască și mănuși, și să păstreze distanța. La fel, în această săptămână, este permis comerțul ambulant de produse agricole locale. Creștinii vor putea cumpăra tradiționalul miel de Paște de la prieteni sau persoane de încredere, potrivit ministrului de interne Pavel Voicu.
Oficialul îi îndeamnă pe toți să rămână acasă în ziua de Paște, să nu meargă în vizită la prieteni sau rude. Pavel Voicu:
„Nu este cazul să ne deplasăm în alte localități, nu este cazul să mergem la părinți, la cei dragi. Nu este cazul să facem schimburi de bucate. În acest an, este foarte important. Va fi pentru prima dată când nu voi sărbători alături de părinții mei pentru că îmi sunt foarte dragi și îmi doresc încă mulți ani înainte să sărbătorim împreună.”
Statistica oficială arată că de la sfârșitul lunii februarie și până în prezent, polițiștii au întocmit 1218 procese contravenționale, dintre care 1132 persoanelor fizice. Tot în această perioadă, în Republica Moldova au intrat jumătate de milion de cetățeni moldoveni. Potrivit datelor ministerului, persoanele revenite de peste hotare și care sunt impuse să se autoizoleze, sunt monitorizate la fiecare două ore.