Cum se sărbătorește Anul Nou în jurul lumii. Jocuri de forță în Belarus sau sperietori de ciori în Ungaria
-
31 Decembrie 2018 09:40
Anul Nou este sărbătorit prin obiceiuri diverse și inedite de diferitele popoare, însă peste tot se manifestă credința unui nou început și speranța unui viitor mai bun, prin aruncarea lucrurilor vechi din casă, aprinderea de artificii sau exprimarea unor dorințe, scrie Mediafax.
ROMÂNIA. Ceremonialul de înnoire simbolică a timpului calendaristic în noaptea de 31 decembrie - 1 ianuarie este numit la români "Îngropatul Anului", denumirea de "Revelion" aparținând timpurilor moderne.
Potrivit lui Ion Ghinoiu, autorul cărții "Zile și mituri", asemănător divinității, timpul se naște anual, întinerește, se maturizează, îmbătrânește și moare, pentru a renaște după alte 365 de zile. Ciclul sărbătorilor de Anul Nou este unul ritualic, împărțit simetric de Revelion în două segmente: perioada dintre Crăciun și miezul nopții de 31 decembrie și apoi până la Bobotează.
UNGARIA. Oamenii fac din hârtie și paie o sperietoare de ciori cunoscută ca Jack Straw, simbol al ghinionului din anul care se încheie. Sperietoarea este purtat prin sate și arsă la miez de noapte.
RUSIA. Rușii obișnuiesc să bea șampanie la miezul nopții și, după ora 12.00, să deschidă ușile și ferestrele pentru ca noul an să intre în casă.
BELARUS. Femeile nemăritate participă la jocuri de forță pentru a se afla care dintre ele se va mărita prima în anul ce urmează.
FRANȚA. De la francezi provine termenul „revelion”. În noaptea dintre ani se organizează ospețe numite Reveillon de Saint Sylvestre. Cu această ocazie, tinerii merg la petreceri somptuoase și beau multă șampanie.
PORTUGALIA Un obicei similar există și în Portugalia, cu diferența că aici sunt preferate smochinele. Astfel, în noaptea dintre ani, trebuie înghițite 12 smochine, care simbolizează 12 dorințe pentru anul ce vine.
SCOȚIA. Anul Nou este numit "Hogmanay", iar în unele sate sunt aprinse suluri de smoală, care sunt lăsate apoi să se rostogolească pe străzi. Astfel, anul vechi este ars și celui nou îi este permis să vină. Scoțienii cred că prima persoană care va intra în casă de Anul Nou va aduce fie noroc, fie ghinion. Anul cel nou va fi norocos dacă această persoană este un bărbat brunet, care aduce un dar.
Citiți continuarea pe MEDIAFAX.