Cum se pregătesc autoritățile de sezonul rece. Peste 500 de unități de tehnică vor fi antrenate în lucrări de deszăpezire
-
11 Noiembrie 2019 12:08
Peste 500 de unități de tehnică vor fi antrenate în perioada sezonului rece în lucrări de deszăpezire a drumurilor naționale.
Totodată, în jur de 500 de muncitori vor împrăștia manual materialul antiderapant. Potrivit reprezentanților Administrației de Stat a Drumurilor, în cazul în care tehnica specializată nu va fi suficientă, întreprinderile de gestionare a drumurilor urmează să încheie contracte cu agenții economici pentru prestarea serviciilor de curățare a traseelor. Relatează Aliona Savca.
Din numărul total al unităților de tehnică, ce urmează a fi antrenate la deszăpezirea traseelor naționale, peste 150 au termenul de exploatare depășit, dar sunt, încă, în stare funcțională spune directorul adjunct al Administrației de Stat a Drumurilor, Ion Drucec. Funcționarul a precizat că aproape toate autospecialele sunt dotate cu sistem GSP ceea ce permite monitorizarea intervențiilor și redistribuirea în caz de necesitate.
„Odată la șapte-opt ani toată tehnica ar trebui reînnoită. Avem 20-30% tehnică învechită, însă este într-o stare funcțională. O utilizează S.A “Drumuri” mai mult pe contractele cu administrațiile publice locale de nivelul doi, la distanțe scurte”, a afirmat Ion Drucec.
Pentru combaterea poleiului au fost achiziționate peste nouă mii tone de sare tehnică. Totodată, 22 de mii de metri cub de nisip sunt, deja, în stoc. Potrivit lui Ion Drucec, în total a fost pregătit 25 de mii de metri cub de material antiderapant, ceea ce constituie 30 la sută din volumul necesar.
„Tot timpul ne-am dorit ca S. A „Drumuri” să fie dotate mai bine. Acum sunt tehnologii noi. Se poate de interveni nu cu material antiderapant, dar cu sare curată sau cu soluții lichide, însă, costul lor este mult mai mare. Noi ar trebui să dublă sau să triplăm cifra necesară, ceea ce nu ne putem permite, a menționat directorul adjunct al Administrației de Stat a Drumurilor.
Directorul adjunct al Administrației de Stat a Drumurilor, Ion Drucec, a menționat că, în premieră, în acest an, pe două sectoare de drum vor fi instalate stații meteo rutiere. Tehnica reprezintă o donație din partea unei firme din Cehia. În decurs de doi ani, urmează să fi instalate 50 de stații de acest fel.
„Pentru a micșora perioada de intervenție, de a anticipa formarea poleiului pe partea carosabilă se utilizează aceste stații meteo care ne dau alarma când se apropie punctul de rouă, zero grade, când se poate forma poleiul și noi intervenim prin răspândirea materialului antiderapant”, a precizat Ion Drucec.
Pentru lucrările de deszăpezire și combatere a poleiului pe drumurile naționale și regionale, în acest an în Fondul Rutier, au fost prevăzute 110 milioane de lei.