Cum se desfășoară campania de vaccinare anti-COVID în mai multe localități din R.Moldova. „Este ca o mică înțepătură de țânțar și absolut nimic după”

  • 03 Martie 13:41
Cum se desfășoară campania de vaccinare anti-COVID în mai multe localități din R.Moldova. „Este ca o mică înțepătură de țânțar și absolut nimic după”

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 este în plină desfășurare în toate spitalele din țară. Majoritatea lucrătorilor medicali din secțiile de terapie intensivă și secțiile cu profil COVID-19 au fost deja imunizați. Au fost înregistrate și unele reacții adverse minore, cum ar fi temperatură subfebrilă, febră sau cazuri de durere locală. 

La Spitalul din Cahul campania de vaccinare a început astăzi. În primele orele ale dimineții, deja 20 de lucrători medicali fuseseră imunizați. Cele 130 de doze de vaccin repartizate instituției medicale vor fi epuizate în trei zile, ne-a comunicat vice-directorul spitalului, Elena Tatu.

Prima persoană vaccinată a fost domnul director, a doua persoană - eu și mai departe toți colaboratorii conform priorităților stabilite de către minister. Practic, am o oră de când sunt vaccinată și totul este bine. Este ca o mică înțepătură de țânțar și absolut nimic după. Secția de Reanimare și Terapie Intensivă se vaccinează toată, Unitatea de Primiri Urgențe – la fel. Ulterior urmează secția de boli infecțioase. Sigur, sunt persoane care refuză sau se mai gândesc. Cred că li se vor schimba prioritățile, deja, după începerea procesului de vaccinare.

Spitalul din Soroca a primit 180  de doze de vaccin. Directorul instituției, Mariana Florea ne-a comunicat că 60 la sută din lucrătorii medicali au acceptat să fie imunizați. Reacții adverse au fost puține. Unii au avut febră sau durere slabă în locul administrării. Dozele de vaccin neutilizate vor fi transmise către alte instituții medicale, ne-a spus directorul.

Ieri am vaccinat, conform graficului nostru stabilit, 30 de lucrători medicali. Astăzi sunt următorii 30. Mâine alți 30. În total 90 de angajați, ceea ce este undeva 60%.  Au fost cazuri, desigur, de refuz. Sunt cazuri când lucrătorii au trecut abia peste boală și se abțin deocamdată. Ceea ce ține de reacții s-au înregistrat câteva, nu foarte multe cum ar fi temperatură subfebrilă, de 37,5 C, o stare ușoară de rău și durere locală. Avem vreo zece cazuri. După câte cunosc eu dozele de vaccin rămase vor fi distribuite la alte spitale. S-au luat deja ieri câteva doze de la noi pentru spitalul din Hâncești.

În municipiul Comrat și raionul Ceadâr-Lunga campania de vaccinare împotriva COVID-19, încă, nu a început. Medicii din aceste instituții ar fi refuzat să se imunizeze cu vaccinul Astra/Zeneca, potrivit unor documente apărute în presă. Am încercat să contactăm managerii acestor spitale, însă nu ne-au răspuns la telefon.

În prima zi de campanie, peste 751 de lucrători medicali au fost imunizați.

Vaccinul AstraZeneca se administrează în două doze cu un interval de opt săptămâni.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
34,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:2,06 m/s
Thu
28
Fri
24
Sat
26
Sun
25
Mon
25

Curs oficial BNM 28 Iulie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2186 -0.0664
USD 17.9987 -0.0510
RON 4.3131 -0.0118
UAH 0.6695 0.0010
RUB 0.2441 0.0005
Arhivă Radio Chișinău