Cum s-au pregătit elevii și părinții de 1 septembrie
-
01 Septembrie 2017 15:30
Un nou an de învățământ a început vineri, 1 septembrie, în cele aproape 1300 de școli din Republica Moldova, iar majoritatea au organizat tradiționalele festivități de 1 septembrie. Așteptările părinților, profesorilor și nu în ultimul rând, cele ale elevilor de la acest nou an școlar sunt mari, astfel încât școala, ca instituție, trebuie să facă față tot mai multor cerințe. Un reportaj de la liceul ”Onisifor Ghibu” din capitală, realizat de Natalia Zaharescu.
Pregătirea de școală a însemnat multe emoții pentru părinți, dar și eforturi de ordin financiar considerabile. Unii dintre ei spun că au cheltuit câteva mii de lei pentru îmbrăcăminte, încălțăminte și rechizite. Alți părinți au constatat că școala nu îi mai captivează atât de mult pe copiii lor și învățătura devine un proces anevoios.
„Cheltuielile da, sunt. Poate pentru salariul mediu, sunt mari. Cred că am cheltuit în jur de 5000 de lei, pentru îmbrăcăminte, costum, cărți, rechizite, spune un părinte venit la careul de 1 septembrie.
Sincer, copilul nu prea a dorit la școală. Cu programul încărcat pe care îl au în ziua de azi elevii, cam puțini doresc la școală. Chiar vorbeam cu o altă mămică despre cum e învățătura, cum e programul școlar la noi și cum e la cei de peste hotare. Care e sensul să rupi atâta cărțile și, într-un final, să trăiești într-o țară săracă?”, se întreabă mama unui elev.
Elevii din clasele mai mari spun că își vor îndrepta eforturile spre pregătirea de Bacalaureat, care îi așteaptă la final de liceu.
„Mă pornesc cu un gând că o să am performanțe mai mari. În acest an îmi propun să învăț englez, ca să susțin examenul TOEFL, ca să am nota 10 la bacalaureat”, spune o elevă în clasa a 11-a.
„Vreau să învăț limba engleză, să particip la mai multe activități școlare și să îmi fac mai mulți prieteni”, își propune o altă elevă.
Directoarea liceului ”Onisifor Ghibu”, Elena Cernei, care recent a părăsit funcția de ministru adjunct al Educației, recunoaște că școala trebuie să facă față unor cerințe tot mai mari din partea societății, în condițiile în care se confruntă cu o lipsă acută de cadre didactice. Directoarea își exprimă speranța că noul concept de salarizare a pedagogilor, care este în proces de elaborare, îi va stimula pe profesori să rămână în sistem.
„Este acum un concept nou de salarizare la care lucrează Ministerul Educației. Eu am fost directorul executiv al proiectului la minister. Este pe masa de lucru a prim-ministrului și a Ministerului Finanțelor. Sperăm că până în 2018 acest concept se va aproba prin hotărâre de Guvern și va fi bazat pe performanțele cadrelor didactice. Cel care va fi mai bun, va avea și salariu mai bun.”
Salariile profesorilor se majorează, începând de astăzi, cu aproximativ 11 la sută, creșterea salarială fiind decisă de Guvern încă în luna iulie în urma negocierilor cu Federația Sindicală a Educației și Științei. Costurile legate de asigurarea creșterii salariale pentru 3 luni ale anului 2017, sunt estimate de Guvern la aproximativ 94 milioane de lei.