Cum să-ți protejezi economiile pe timp de criză

  • 30 Ianuarie 2015 14:28
Cum să-ți protejezi economiile pe timp de criză

Situația complicată din sistemul financiar-bancar și devalorizarea continuă a leului îi fac pe moldoveni să-și pună tot mai des întrebarea: cum ne protejăm economiile?

Diversificarea băncilor, dar și a valutelor în care ne păstrăm banii, investițiile în imobile și intr-o mică afacere, sunt doar câteva posibilități de a face față provocărilor.

Cel mai bun lucru într-o astfel de situație, consideră experții, este să fim pregătiți pentru ce poate fi mai rău, întrucât, în eventualitatea unui colaps, statul ar putea decide înghețarea sistemului bancar pentru o anumită perioada.  Ei le recomandă moldovenilor deschiderea mai multor conturi la diferite bănci, iar, cel puțin, una să fie din categoria celor mai sigure, indiferent de randamentul oferit. Un alt sfat este păstrarea unei rezerve de bani în numerar, care sa asigure cheltuielile pe câteva luni, indiferent de consecințe.

Potrivit analistului economic, Gheorghe Costandachi, pentru o persoana care a adunat cu greu o anumită sumă de bani un coș de valute poate asigura protecție în cazul în care vreuna dintre monede se depreciază rapid, dar și câștiguri în caz de deflație.

Cei care dețin economii în lei moldovenești, chiar și în conturile depozitare la bănci, ar trebui urgent să distribuie acest portofoliu în cel puțin câteva valute puternice, dolari, euro, lire sterline, de ce nu și franci elvețieni. Consider oportun să-și deschidă conturi autorizate în băncile din occident și să le păstreze acolo, a declarat Gheorghe Costandachi.

Metalele prețioase, potrivit experților, nu ar fi cea mai bună investiție pentru cei care au sume mici de bani, care nu depășesc 10 mii de euro, pentru că s-ar răscumpăra nu mai devreme de 15-20 de ani.

Un alt analist economic, Andrei Chițanu spune că imobilele rămân a fi o bună investiție. Și terenurile sunt un segment important care își va reveni după criză. În cazul unei crize prelungite se preconizează creșterea consumului, deci terenurile agricole pot fi interesante, mai ales că au un preț mult mai scăzut decât în alte țări din Europa, mai spune Andrei Chițanu.

”Cea mai bună utilizare a economiilor este să investești. Dacă nu există posibilități de investiții în afaceri sau altceva, efectiv unica scăpare este să achiziționezi bunuri care nu își vor pierde valoarea, sau și-ar pierde-o mai încet decât și-o pierd banii astăzi. Mai putem investi în imobile, în  terenuri”, a declarat Andrei Chițanu.

Expertul în economie, Viorel Chivriga, este de părere că nu trebuie să ne dedăm speculațiilor valutare și să încercăm să câștigăm de pe urma diferenței de preț, pentru că în acest caz vom avea doar de pierdut.

Recomand în primul rând oamenilor să nu se consume în jocurile speculative de pe piața valutară. În cazul dat câștigă foarte puțini. Iar oamenii simpli care încearcă să se ”joace” și să-și schimbe economiile dintr-o valută în alta în cele mai multe cazuri pierd, a declarat Viorel Chivriga.

În ultima jumătate de an, leul s-a depreciat masiv față de principalele valute de referință. Dolarul american s-a scumpit cu aproape 4 lei, iar euro în medie cu 2 lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău