Cum să-ți amenajezi casa eficient din punct de vedere energetic

  • 07 Septembrie 2020 11:26
Cum să-ți amenajezi casa eficient din punct de vedere energetic

Când îți amenajezi prima casă, te gândești mai mult la cum va arată și cât de ieftin te vor costa materialele procurate pentru a-ți asigura confortul. Cu timpul îți dai seama că investiția în electrocasnice eficiente energetice te scutește de facturi mari la utilități și alte servicii comunale mai ales acum când petreci majoritatea timpului acasă. În pandemie viața a devenit mai axată pe familie și pe casă, se arată într-un material realizat de Agenția pentru Eficiență Energetică. 

Ce înseamnă o casă modernă?

În această perioadă mai acut simți ce îți lipsește pentru confortul acasă. Poate acum casa ți-a devenit și locul de muncă, dacă muncești la distanță și respectiv. Vezi că automatizarea e necesară pentru a petrece mai puțin timp dedicat sarcinilor de rutină și aceasta are câteva cerințe: să-ți ofere confort, divertisment, conexiune, concentrare și siguranță. O casă bine echipată include iluminat inteligent, roboți de bucătărie, roboți pentru curățenie, climatizatoare, boxe și difuzoare, televizor, sisteme de siguranță, etc. 

Cum să cumperi  aparatele potrivite pentru casa ta?

Te uiți la eticheta eficienței energetice. Este acel autocolant multicolor cu literele lipite în fața noului aparat pe care vrei să-l cumperi. Știi că trebuie să fie acolo, știi că e important, dar este foarte ușor să îl ignori în favoarea altor factori atunci când cumperi, cum ar fi prețul, stilul și mărimea. Cu toate acestea, eticheta de eficiență energetică a unui aparat nu trebuie ignorată. Stochează o mulțime de informații într-un format simplu care te poate ajuta să iei decizii inteligente.

De ce sunt importante etichetele?

Etichetele de eficiență energetică indică eficacitatea acestora. Aparatele eficiente din punct de vedere energetic utilizează mai puțină energie electrică pentru a atinge același nivel de performanță față de modele similare cu aceeași dimensiune sau capacitate. Cu cât un model este mai eficient din punct de vedere energetic, cu atât va utiliza mai puțină energie și cu atât va costa mai puțin să-l folosiți. Acesta este motivul pentru care alegerea produsului potrivit (cu eficiența energetică potrivită) economisește  banii pentru facturile de energie, apă, alte servicii comunale, fără a menționa impactul asupra mediului.

”Confortul casnic joacă un rol primordial în asigurarea unei stări de sănătate și de echilibru emoțional al cetățenilor. În același timp, opțiunile privitor la procurarea echipamentelor electrocasnice trebuie să fie orientate inclusiv și de considerente bazate pe eficiența energetică a aparatelor respective”, menționează  directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexandru Ciudin.

Știi care sunt cele 11 aparate de uz casnic care trebuie să fie însoțite de etichetă energetică? Poți solicita eticheta energetică, dacă cumperi lămpi electrice și corpuri de iluminat, mașină de spălat,  aparatele frigorifice, uscătoarele de rufe, aparatele de climatizare, cuptoarele de bucătărie, mașinile de spălat vase, aparatele frigorifice, aparatele TV, aspiratoarele, instalațiile pentru încălzirea apei și instalațiile pentru încălzirea incintelor. 

Clasele de eficiență pornesc de la A +++ la G (A +++ fiind cele mai bune) și sunt definite pentru fiecare tip de aparat, printr-o serie de teste pe criterii diferite. Aceasta înseamnă că evaluările pot fi comparate doar între un tip de aparat.

Roboții de bucătărie: Frigiderele și congelatoarele funcționează constant, ceea ce le face al doilea cel mai mare consumator de energie din casă (după sistemele de încălzire centrală). Ratele de utilizare a energiei variază de la o casă la alta. Cercetările sugerează că o casa tipic europeană, aproximativ 13% din factura dvs. de energie poate fi atribuită funcționării frigiderului. Acesta este motivul pentru care, se recomandă ca toate aparatele frigorifice noi trebuie să aibă, în mod legal, un grad A + sau mai mare. În UE nu poți găsi un frigider sub un rating A +. Consumul de energie al frigiderelor și al congelatoarelor este calculat pe baza eficienței legate de dimensiunea aparatului. Acest lucru este elaborat prin teste concepute pentru a simula modul în care va fi utilizat aparatul. Temperatura exterioară în timpul încercării este setată la 25 ° C, iar aparatul este umplut pe jumătate cu alimente în timp ce se măsoară eficiența energetică. Desigur, dacă dorești ca frigiderul să fie mai eficient, îl așezi într-o zonă departe de soare. Cele mai moderne frigidere și congelatoare sunt proiectate cu tehnologia No Frost. Acest lucru asigură că nu există acumulări de gheață în interior, astfel încât congelatorul să funcționeze cât mai eficient. Un nivel de eficiență energetică ++ vă asigură că veți economisi până la 40% din facturile de energie în comparație cu produsele clasificate A. E bine, nu?

Mașinile de spălatLa fel ca în cazul frigiderelor și al congelatoarelor, mașinile de spălat astăzi sunt clasificate între A +++ și D pentru eficiență energetică. Estimările sugerează că aproximativ 80-90% din energia utilizată de o mașină de spălat este folosită pentru încălzirea apei. Este de la sine înțeles că mașinile de spălat cu încărcătoare de tip mai vechi folosesc în general mai multă apă și energie. Acesta este motivul pentru care mașinile de spălat moderne și eficiente din punct de vedere energetic tind să fie cu încărcătoare frontale. Mașinile de spălat clasificate A +++ sunt cele mai eficiente din punct de vedere energetic pe piață. Mașinile de spălat cu o capacitate mai mare îți permit să reduci numărul de spălări și să economisești bani, cantitatea apei și energiei utilizate.

„ Consumatorii care vor alege să procure aparate eficiente din punct de vedere energetic vor reduce în mod considerabil factura de energie electrică a locuinței lor, dar și vor contribui la efortul comun de protejare a mediului înconjurător. O analiză minuțioasă a cifrelor din acest domeniu demonstrează, că economiile pot fi considerabile, de unde și interesul cetățenilor de a studia cu atenție etichetele energetice ale aparatelor înainte ca acestea să fie procurate și instalate la domiciliu.” este de părere Alexandru Ciudin, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică.

Și acesta este doar începutul dacă ar fi să evaluezi care ar fi beneficiile pe fiecare dispozitiv electronic cumpărat, sigur ai opta pentru cele mai eficiente. Fiecare cumpărător conștient înțelege că investiția nu ține doar de economia de bani, energie, resurse, dar și asigură un mediu ambiant sănătos nouă și  generațiilor viitoare. Fă o călătorie în casa ta și vezi cât ai putea economisi tu?

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău