Cum sărbătorim Crăciunul în Republica Moldova (AUDIO)

  • 06 Ianuarie 2016 12:38
Cum sărbătorim Crăciunul în Republica Moldova (AUDIO)

În Republica Moldova se sărbătorește Crăciunul și Anul Nou atât pe stil nou, cât și pe stil vechi.

Astfel, sărbătorile încep la 25 decembrie și durează, în fiecare an, până pe 14 ianuarie. Colindatul, uratul, tăierea porcului și cina în familie cu prepararea a zeci de feluri de bucate, a căror rețetă a fost moștenită și este transmisă din generație în generație, sunt doar câteva dintre tradițiile întâlnite la românii basarabeni, în preajma Crăciunului.

Se colindă și se ură într-un mod specific în satul Mingir, fostul județ Lăpușna, situat în centrul Republicii Moldova, localitate de baștină a lui Nicolae Gribincea, conducătorul artistic al ansamblului folcloric Plăieșii.

Ansamblul folcloric ”Plăieșii” are în repertoriu peste 40 de colinde adunate din diferite  regiuni ale Republicii Moldova, inclusiv colinde în ceată bărbătească,  obicei înscris  în patrimoniul UNESCO.

Cu mare dragoste de folclor și tradițiile autentice românești, colindatul este o tradiție practicată din copilărie în familia Surorilor Osoianu, ansamblu etnofolcloric cunoscut pe ambele maluri ale Prutului.

În Republica Moldova se sărbătorește Crăciunul și Anul Nou atât pe stil nou, cât și pe stil vechi, iar atmosfera de sărbătoare se simte deja în rândul basarabenilor.

Târguri de Crăciun, dar și o serie de spectacole de colinde, au loc la Chișinău în această perioadă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:2,57 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău