Cum „reciclează” ucrainenii rachete rusești capturate și le folosesc apoi pentru a-i bombarda pe ruși

  • 21 Martie 2022 14:23
Cum „reciclează” ucrainenii rachete rusești capturate și le folosesc apoi pentru a-i bombarda pe ruși

O unitate militară ucraineană s-a specializat în capturarea sau recuperarea echipamentului militar abandonat de armata rusă și „reconfigurarea” acestuia pentru a fi apoi folosit chiar împotriva militarilor ruși. Astfel, ucrainenii folosesc inclusiv rachete rusești pentru a ținti trupele invadatoare ale Moscovei, după cum se arată într-un reportaj CNN, citat de DIGI24.ro.

Zgomotul de rachete lansate de la distanță sparge liniștea unei dimineți altminteri liniștite la Kiev, relatează CNN într-un reportaj difuzat luni, potrivit sursei citate.

„Noi suntem, atacăm poziții ruse aproape de Hostomel”, spune un soldat ucrainean, în timp ce tirurile trag în ritm sincronizat.

În acest caz particular, rachetele pe care armata ucraineană le folosește pentru a ținti trupele invadatoare ale Moscovei sunt de fapt rusești, se arată în materialul preluat de Agerpres.

„Tot ce luăm de la armata rusă transferăm către forțele armate ucrainene”

„Noaptea trecută noi am trimis forțelor armate ucrainene 24 de rachete Uragan care trebuiau să ajungă aici ca să zboare deasupra orașelor noastre', spune Iuri Golodov, comandant adjunct al uneia din Forțele teritoriale ucrainene și militar în retragere al marinei ucrainene.

„Le-am capturat intacte, le-am dat armatei ucrainene în cursul nopții și acum aceasta le-a trimis înapoi împotriva lor”, spune Golodov.

Iuri Golodov are 69 de ani și este comandant adjunct al unei unități specializate în capturarea și reconfigurarea echipamentului militar abandonat de armata rusă sau capturat de la aceasta. Acesta coduce o echipă care lucrează într-un magazie militară de vechituri situat într-un loc secret din Kiev, reparând și revopsind echipament militar rusesc pentru a fi folosit de forțele ucrainene.

„Tot ce luăm de la armata rusă transferăm către forțele armate ucrainene”, explică el.

Mare parte din echipamentul folosit de armata rusă este similar sau identic cu cel utilizat de soldați ucraineni, așa că sunt familiarizați cu manevrarea lui.

„Datează din timpul Uniunii Sovietice. Este destul de fiabil. Totul este în stare de funcționare. Pare armament vechi, dar, în realitate, dacă e folosit corect, ne va servi multă vreme”, spune Golodov, care adaugă că că batalionul său este responsabil și cu capturarea unora din echipamentele din depozit.

profimedia-0666395253
Sistem antiaerian rusesc remorcat de un tractor ucrainean. Foto: Profimedia Images

„Noi suntem un batalion de forțe speciale de recunoaștere care activează în spatele liniilor inamice. Misiunea noastră este să distrugem aprovizionarea armatei ruse - muniții, combustibili, hrană”, explică ucraineanul.

După colț, o fostă cisternă a armatei ruse este gata să fie redesfășurată și, acoperit cu o prelată de camuflaj, un transportor blindat își așteaptă noua misiune.

Este echipament vechi, ruginit și greu din epoca sovietică și care sparge pavajul în timp ce membrii Forțelor teritoriale de apărare ucrainene îl mișcă în jur, dar soldații de aici spun că se vor folosi bine de el.

„Forța armatei ruse nu este decât un mit”

Potrivit lui Golodov, vehiculul a fost capturat de unitatea sa, când a atacat o coloană a rușilor.

„Am tras în primul vehicul și, când a explodat, coloana s-a oprit. (Soldații ruși) au fugit și noi le-am luat echipamentul militar”, povestește el.

Artillery and missiles rain down on Russian tanks approaching Ukraines Capital Kyiv& as Kremlin troops suffer heavy losses including tank commander
Tancuri ruse surprinse într-o ambuscadă în apropiere de Kiev, martie 2022. Foto: Profimedia Images

Într-o altă parte a facilității, soldați înarmați cu puști de asalt AK-47 se antrenează pentru o posibilă întâlnire cu trupe ruse. Ei se mișcă în grup organizat și par imperturbabili atunci când comandantul trage cu gloanțe oarbe în direcția lor.

Golodov privește în jur, mândru. Spune că, înainte să se retragă din marină, a petrecut un timp cu flota nordică de la Murmansk a Uniunii Sovietice, în nord-vestul Rusiei, și știe de ce sunt capabile forțele ruse.

Iuri Golodov afirmă că nu este surprins de cât de bine se descurcă Ucraina într-o situație ce părea insurmontabilă. „Forța armatei ruse nu este decât un mit”, spune el, încrezător într-o victorie ucraineană. „Cum poate cineva să gândească altceva?”, încheie el.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău