Cum putem preveni intoxicațiile cu ciuperci? Recomandările specialiștilor

  • 24 Octombrie 14:24
Cum putem preveni intoxicațiile cu ciuperci? Recomandările specialiștilor

Anotimpul de toamnă se consideră unul nefavorabil pentru amatorii de ciuperci, comunică Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

 Recoltarea ciupercilor din păduri, din apropierea gunoiștilor și căilor ferate sau procurarea de la „culegătorii-profi” implică riscuri majore pentru sănătatea consumatorului final. Intoxicațiile cu ciuperci sunt intoxicații accidentale provocate de consumul ciupercilor otrăvitoare, ori condiționat comestibile care nu au fost selectate corect sau nu au fost supuse prelucrării culinare corespunzătoare. Intoxicația cu ciuperci reprezintă o urgență medicală atât la maturi cât și la copii și rapiditatea în stabilirea diagnosticului și inițierea tratamentului – pot salva viața bolnavului. Cu cât simptomele apar mai rapid, cu atât intoxicația este mai gravă. În aproximativ peste 2 ore de la consumul ciupercilor poate apărea greață, vomă, diaree, transpirația excesivă, slăbiciune generală, dureri abdominale etc. Peste 6 ore – pot apărea dureri de cap, amețeli și agravarea stării de vomă pierderi de conștiință, halucinații și chiar comă.

Simptomele intoxicației cu ciuperci variază în funcție de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conținută de acestea și de durata perioadei de incubație (timpul scurs de la ingestie până la apariția semnelor specifice intoxicației).

Dacă în perioada 01.01.2020 – 22.10.2020 Agenția Națională pentru Sănătate Publică a înregistrat 64 cazuri de intoxicații cu ciuperci, inclusiv 11 copi și 2 decese a persoanelor adulte, atunci de la debutul ploilor din 01 octombrie au avut de suferit în rezultatul consumului de ciuperci 44 persoane, inclusiv 10 copii până la 18 ani.

Cele mai multe cazuri de intoxicații cu ciuperci au fost înregistrate în raioanele Orhei, Rezina, Edineț, Călărași, Criuleni, Florești.

Acordarea primului ajutor în caz de intoxicație:

Se apelează numărul de urgență 112, deoarece persoana intoxicată necesită internare urgentă la spital, indiferent de gravitatea intoxicației.
Până la sosirea echipei medicale, persoana intoxicată va bea cât mai multă apă (2-3 litri) și/sau mult lichid rece – lapte, ceai, cafea, compot, suc.
Persoana trebuie să stea în pat, se interzice efectuarea activității fizice înainte de spălarea stomacului (spălarea va elimina toxinele, iar mișcarea, alergarea sau mersul pe bicicletă vor intensifica absorbția toxinelor în sânge).
În vederea evitării intoxicațiilor cu ciuperci, Agenția Națională pentru Sănătate Publică face următoarele recomandări pentru populație:

consumați doar ciupercile achiziționate din locuri autorizate;
ciupercile culese din locurile unde s-au administrat pesticide și din preajma gunoiștilor sunt toxice;
ciupercile bătrâne, degradate și viermănoase nu trebuie să fie culese și consumate deoarece in ciupercile bătrâne se acumulează urina și dejecțiile larvelor de insecte;
se va evita procurarea ciupercilor de la persoanele neautorizate care le comercializează pe marginea drumului, traseului;
bucatele cu ciuperci nu este recomandată să fie păstrate mai mult de 24 ore;
pentru persoanele începătoare, care doresc să culeagă ciuperci să utilizeze o carte de specialitate pentru recunoașterea ciupercilor comestibile și necomestibile și pentru a exclude orice nesiguranță pe care o aveți atunci când le culegeți;
ciupercile se consumă în stare foarte proaspătă, dar nu crude;
ciupercile sunt interzise în alimentația copiilor.

ATENȚIE! Nu există semne sigure de identificare a ciupercilor, bazate pe aspect, loc de creștere, miros sau pe faptul că animalele se hrănesc cu ele (uneori și acestea le mănâncă accidental și prezintă aceleași simptome grave).

Conștientizarea pericolului otrăvirilor cu ciuperci și respectarea recomandărilor enumerate mai sus vor minimaliza riscul intoxicațiilor cu ciuperci.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
6
Burniță de intensitate joasă
Umiditate:100 %
Vint:7,2 m/s
Sat
5
Sun
1
Mon
-0
Tue
2
Wed
2

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău