Cum pregătești copilul de școală în situație de pandemie, psiholog

  • 29 August 2020 11:11
Cum pregătești copilul de școală în situație de pandemie, psiholog

Atunci când un copil este pregătit pentru școală, este important să se facă referire la ce este bine și frumos, și la ce-i va plăcea atunci când va merge la școală. Sugerează Daniela Ursu, psiholog. „Când pregătim un copil pentru școală, este bine să fie pregătit emoțional.

Deseori părinții folosesc școala ca pe un factor care îl va impune pe copil să facă ceva: „Trebuie să înveți pentru că la școală este greu”, „Trebuie să faci asta pentru că la școală va fi complicat” și atunci emoțiile acestea negative pe care le are copilul în asociere cu școala sigur își pun o amprenta atunci când copilul va merge la școală”, a explicat psihologul pentru IPN.

Pregătirea copilului de școală devine mai dificilă în acest an, din cauza situației de pandemie. Ca să nu fie speriat copilul, să nu fie confuz de atâtea reguli pe care urmează să le respecte, un părinte ar trebui să-i explice totul prin joacă. „Există ghiduri pe care le putem folosi, mici filmulețe care pot să explice copilului corect, potrivit vârstei lui, ce se întâmplă de fapt în jurul nostru. Rezultatele cercetărilor arată că, de fapt, de situația în care ne aflăm, mai îngrijorați sunt nu copiii, dar părinții”, a remarcat Daniela Ursu.

„Părinții sunt cei care transmit această tensiune, anxietate copiilor. Și dacă mama și tata sunt bine și explică copilului în formă de joacă, poveste, ce reguli vor fi, atunci și copilul e bine. Copilul e receptiv la emoțiile, trăirile, gândurile părinților. Noi suntem ca niște faruri pentru ei, ca niște indicatoare. Dacă noi suntem în situația dată bine și ne-am adaptat, am înțeles care sunt regulile și le folosim atât acasă, cât și în societate, copilul le va prelua. Spălatul mâinilor, respectarea unor reguli vor deveni niște comportamente învățate, pozitive. Situația nu este atât de complicată pe cât o facem noi, din punctul meu de vedere”, a spus Daniela Ursu.

Potrivit ei, copiii sunt oglinda părinților. „Vedeți ce se întâmplă în jur: mulți copii, adolescenți, în transport, refuză să îmbrace o mască. De ce? Pentru că acasă au auzit că nu este atât de important, de serios, că ar fi vorba despre ceva inventat”, a adăugat psihologul.

În cazul copilului care merge în clasa I, îl putem ajuta făcându-i un regim, având grijă de alimentația lui. De fapt, regulile nu s-au schimbat, doar că în perioada de pandemie ele au devenit mai importante și trebuie mai strict respectate. Este vorba despre aceleași lucruri: sănătatea copilului, regimul său, perseverența cu care învățam niște reguli”, a spus psihologul.

„Dacă mama sau tata a pierdut munca, sunt îngrijorați, lucrează mult online, nu au timp pentru copii, atunci  și copilul va avea o reacție de oglindă la ce se întâmplă acasă și se va adapta  mai greu. Trebuie să fim lângă copil, să-l ajutăm să meargă la școală, să învețe primele săptămâni aceste reguli, să-l întrebăm de fiecare dată când îl luăm de la scoală: „Care a fost momentul tău plăcut?, Care a fost momentul tău de bucurie? De tristețe? De plictiseală ?”, să fim atenți la ce ne vorbește copilul să-i dăm voie să vorbească mult, pentru că prin ceea ce auzim de la copil putem să ne dăm seama ce simte el și totodată copilul se descarcă emoțional povestind”, a mai spus Daniela Ursu.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău