Cum poate fi combătută violența în familie

  • 11 Decembrie 2015 17:04
Cum poate fi combătută violența în familie

Violența este o problemă a întregii societăți, iar pentru combaterea fenomenului este nevoie de implicarea tuturor actorilor sociali.

Este mesajul activiștilor pentru respectarea drepturilor omului, la finalul campaniei „16 zile de acțiuni împotriva violenței în baza de gen”, desfășurată în Republica Moldova.

”Mă adresez lucrătorilor medicali, atunci când la secțiile de urgență se prezintă femei cu ochiul vânăt și brațul rupt, eu vă rog să nu le credeți, lucrătorilor din învățământ, atunci când pe coridoarele școlii, sau în clasele dumneavoastră, vedeți un copil trist, luați-vă timp să îl întrebați de ce este trist. Domnii și doamnele primar, ca prime persoane din localitate, atunci când se prezintă o situație de violență în satul dumneavoastră, nu lăsați pe spatele polițistului de sector și a asistentului social. Mă adresez și polițiștilor de sector, atunci când se vă confruntați cu un caz de violență, încercați să priviți aceste persoane, ca și cum ar fi mama, fiica sau sora dumneavoastră”

Este apelul Valentinei, care a reușit să-și depășească condiția după ce a îndurat mai bine de 20 de ani agresiunile din partea soțului, iar acum oferă ajutor unor persoane care trec prin situații similare, după  ce a înființat un centru de sprijin pentru femei în satul Ciuciuleni.

Primarul localității Răscăieți din raionul Ștefan Vodă, Zinaida Marin, a decis să nu fie indiferentă față de acest fenomen în localitatea sa.  

”La fiecare copil, unde este violență în familie, am cumpărat telefoane din surse proprii, îmi dau doar câte un apel și merg la ei și stau 10 minute, indiferent care ar fi ora. Eu dorm cu telefonul sub pernă. Soțul meu știe, ca dacă telefonul a sunat la ora 10, 12 sau unu de noapte, înseamnă că este o urgență și trebuie să plecăm. Pot face acest lucru doar pentru că sunt înțeleasă acasă”, a declarat Zinaida Marin.

Fenomenul violenței față de femei este foarte grav în Republica Moldova, susține Elena Burcă, directorul ”Casei Mărioarei”, centru care oferă sprijin și adăpost victimelor violenței, și unde anual se adresează  constant, pentru ajutor, peste o mie de femei din toate regiunile țării.

”16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen este un proiect care are drept scop motivarea administrației publice locale, împreună cu societatea civilă, de a se implica mai eficient în procesul de prevenire și combatere a violenței față de femei. Este atât de gravă situația că de acum lumea nu se mai sfiește să vorbească despre asta. Doar punând în discuție problema, deja este un pas făcut spre soluționare”, susține Elena Burcă.

Campania „16 zile” a demarat la data de 25 noiembrie, Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, și s-a încheiat la data de 10 decembrie, Ziua internațională a drepturilor omului.

”Campania a fost coordonată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu agențiile ONU și mai multe organizații nonguvernamentale care luptă pentru apărarea drepturilor omului în Republica Moldova, și s-a desfășurat pentru al 13-lea an consecutiv.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
3,85
Cer fragmentat
Umiditate:69 %
Vint:8,23 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău