Cum plătești contactless în troleibuz

  • 05 Martie 2021 11:31
Cum plătești contactless în troleibuz

Pe perioada testării taxării electronice în transportul public din Chișinău, taxatorii vor avea terminale de plată și vor ajuta pasagerii să utilizeze noul serviciu. Pentru a plăti taxa pentru călătorie fără numerar este suficient să fie apropiat cardul de plată contactless (fără contact), smartphone-ul sau alt dispozitiv dotat cu tehnologia NFC de ecranul terminalului. După confirmarea plății, o sumă egală cu costul călătoriei este debitată automat de pe card. După finalizarea plății, terminalul emite un semnal sonor și va imprima o chitanță cu informații despre prețul, data și ora călătoriei, transmite IPN.

Primăria capitalei precizează, într-un comunicat de presă, că sunt acceptate cardurile de plată contactless ale oricărei bănci din Moldova și din lume, ale diferitor sisteme de plăți. Cardurile care acceptă tehnologia de plată contactless au un marcaj special - așa-numitul semn contactless. De asemenea, terminalul permite achitarea călătoriei cu smartphone-ul sau un alt dispozitiv dotat cu tehnologia NFC. De exemplu, călătoria poate fi plătită cu un smart watch compatibil cu Garmin Pay.

Va fi posibilă și achitarea în numerar pentru călătoria în transportul public: după primirea plății de la pasager, taxatorul va apropia un card special de terminal și va emite o chitanță.

Nu se percep comisioane suplimentare de la pasageri în cazul plății fără numerar. Prețul rămâne neschimbat: 2 lei pentru o călătorie cu troleibuzul și 3 lei pentru o călătorie cu autobuzul. Terminalul va procesa câte o singură plată, va emite un semnal sonor, imprimă chitanța, după care se blochează. Pentru a se efectua o altă plată de pe același card taxatorul trebuie să inițieze din nou plata.

Municipalitatea dă asigurări că plățile contactless sunt unele dintre cele mai sigure metode de plată. În timpul tranzacției, informațiile legate de plată sunt protejate de un cod dinamic unic (criptogramă), care nu poate fi utilizat a doua oară în scopuri frauduloase.

Potrivit Primăriei Chișinău, până la sfârșitul lunii martie, cele mai solicitate rute de troleibuze: nr. 10, 22 și 30 și autobuzele nr. 2 și 5 vor fi echipate cu validatoare mobile pentru acceptarea plăților fără numerar.

Soluția de achitare se bazează pe tehnologia de plată contactless Mastercard. Moldova Agroindbank este banca-acceptantă a proiectului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău