Cum planifică Ministerul Energiei să acopere consumul de energie electrică pe malul drept al Nistrului începând cu 1 ianuarie 2025 în cazul în care MGRES va opri livrările
-
23 Decembrie 17:59
Pentru a garanta livrarea de energie electrică fără întreruperi pe malul drept al Nistrului este necesar de acoperit sarcina de consum care iarna atinge valori de până la 850 MW în orele de vârf, anunță Ministerul Energiei. Astfel, pe malul drept al Nistrului instituția informează că se vor mobiliza toate sursele interne de producere - centralele electrice cu termoficare ale Termoelectrica și CET Nord, care vor acoperi baza de consum de circa 200 MW.
„Încă 100 MW deja au fost contractați de către Energocom de la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă din România la preț plafonat. Alte 100 MW urmează a fi contractați de la Centrala Termoelectrică de la Brazi a OMV Petrom. Centrala Hidroelectrică de la Costești-Stânca poate acoperi până la 10 MW în bandă. Am făcut deja demersurile necesare către prietenii noștri din România pentru ca centrala să funcționeze continuu pentru sistemul energetic din Moldova”, se arată în comunicat.
Sursele regenerabile de energie pe timp de iarnă pot livra cantități variabile de energie de la 50 MW uneori până la 150 MW în anumite ore, în funcție de condițiile climaterice. Producătorii independenți care generează energie electrică din surse regenerabile pe piața liberă pot livra iarna în rețea această cantitate în funcție de condițiile climaterice.
„Am agreat cu reprezentanții companiilor ca să valorificăm energia electrică produsă în primul rând pentru acoperirea necesarului de consum al țării noastre, iar dacă va exista exces în orele golului de consum acesta să poată fi exportat”, mai menționează Ministerul Energiei.
Puterea instalată a tuturor surselor regenerabile de energie în sistemul energetic național la situația de la începutul lunii octombrie era de 521 MW. La 1 ianuarie capacitatea instalată va fi peste 600 MW! Spre primăvară producerea din regenerabile crește.
Totodată, instituția capacități de până la 200 MW se preconizează a fi achiziționate de pe bursa de energie electrică din România OPCOM pentru a acoperi vârfurile de consum.
Pentru a minimiza întreruperile în livrarea de energie electrică, Ministerul Energiei îndeamnă cetățenii să reducă consumul de energie electrică dimineața între orele 7 și 11 și seara între 18 și 23.
Amintim că la 16 decembrie a fost instituită starea de urgență pentru o perioadă de 60 de zile în condițiile în care Gazprom ar putea sista livrările de gaze în stânga Nistrului. Potrivit autorităților, măsura este necesară pentru a asigura stabilitatea sectorului energetic național, având în vedere faptul că centrala de la Cuciurgan, aflată în regiunea transnistreană, furniza o proporție semnificativă de electricitate, la tarife avantajoase, pentru consumul pe malul drept al Nistrului.