Cum își pot asigura stagiul de cotizare pentru pensie persoanele care nu-s angajate. Explicațiile CNAS

  • 18 Ianuarie 2022 16:30
Cum își pot asigura stagiul de cotizare pentru pensie persoanele care nu-s angajate. Explicațiile CNAS

Persoanelor neîncadrate în câmpul muncii îți pot asigura stagiul de cotizare prin încheierea unui contract individual cu Casa Națională de Asigurări Sociale. Un notă de atenționare în acest sens a fost publicată pe pagina web a instituției.

Potrivit prevederilor Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022, persoanele pot fi asigurate pe bază de contract individual, plătind contribuții de asigurări sociale de stat în sumă de 12.838 de lei pentru anul 2022, dar nu mai puțin de 1/12 din suma respectivă lunar, ceea ce constituie 1.069,84 lei pentru o lună. Persoanele fizice proprietari sau arendași de terenuri agricole, care lucrează terenul în mod individual, se pot asigura pe bază de contract individual plătind contribuții în sumă de 3.270 de lei pentru anul 2022, dar nu mai puțin de 1/12 din suma respectivă lunar, adică 272,50 lei pentru o lună, scrie Bizlaw.md.

Perioada de achitare a contribuțiilor în baza contractului individual, reprezintă perioada asigurată care se include în stagiul de cotizare pentru stabilirea pensiei pentru limită de vârstă și a ajutorului de deces.

Totodată, există posibilitatea asigurării retroactive pentru persoanele fizice cu începere din anul 1999, iar pentru persoanele fizice proprietari sau arendași de terenuri agricole, care lucrează terenul în mod individual, cu începere din anul 2009, plătind pentru fiecare an contribuția de asigurări sociale de stat în mărimea prevăzută pentru anul în care este încheiat contractul.

Contractul individual este încheiat prin intermediul caselor teritoriale, din raza domiciliului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău