FOTO | Cum își petrec moldovenii vacanța pe litoralul turcesc
-
08 Iulie 2020 15:10
Prima cursă charter cu moldoveni care au zburat în Turcia a fost efectuată pe 4 iulie, iar cei 173 de turiști au trecut toate procedurile, respectând măsurile anti-COVID-19 și deja se odihnesc pe litoralul turcesc. Următorul zbor este planificat pentru data de 11 iulie, iar toate locurile deja sunt ocupate. La fel și în cazul curselor charter planificate pentru data de 14, 16 și 18 iulie.
Contactată de IPN, Viorica Cașu, directoarea unei agenții de turism, a declarat că la bord operatorii sunt nevoiți să păstreze șase locuri libere, în caz că cineva se infectează și va trebui adus acasă. Toate celelalte locuri sunt ocupate.
Au fost și turiști mai nerăbdători care nu au așteptat primul charter spre Antalya, ajungând în Turcia încă pe 1 iulie, cu curse regulate, cu escală prin Istanbul.
Cât ține de cei 178 de turiști care au zburat la mare cu charterul din 4 iulie, Viorica Cașu a menționat că fiecare a fost supus termometriei. Nimeni nu a avut nevoie de testare. Partenerii din Turcia i-au întâmpinat cu flori, aceștia fiind primii turiști din Republica Moldova. De asemenea, fiecare turist a primit un pachet cu măști și dezinfectanți. În autocarele cu care au mers la hotel au fost ocupate doar scaunele de la geamuri, fiind respectată distanța socială.
În toate hoteluri, check-in-ul a fost făcut chiar la sosire, iar turiștii nu au trebuit să aștepte ora 14.00, pentru care re regulă este fixată cazarea. Viorica Cașu a menționat că hotelurile sunt practic goale, în ele fiind cazați turiști în proporție de 20%. În aceste condiții, turiștii se simt și mai bine tratați, chiar și în restaurante fiind mai mulți chelneri. Spre deosebire de anii precedenți, când se opta pentru bufetul suedez, acum mâncarea este după sticlă, fiind servită la solicitare.
Turiștii moldoveni au posibilitatea să procure, la dorință, asigurarea COVID-19. Acest lucru poate fi făcut direct din aeroport sau în Republica Moldova. Ei pot opta pentru o asigurare pentru care achită un euro pe zi. Aceasta acoperă două teste, tratament pentru șapte zile, fie în ambulatoriu sau izolarea la hotel, însă nu este prevăzut biletul la avion înapoi. Un alt tip de asigurare costă patru euro pe zi – COVID plus. Aceasta acoperă tratamentul pentru 14 zile – ambulatoriu sau hotel, dar este acoperit și biletul înapoi în țară.
Viorica Cașu susține că solicitările pentru vacanțe bucură operatorii, care pe timp de pandemie s-au pomenit în impas. Acest fapt le va permite să înceapă a returna banii pentru turiștii care au renunțat la sejururi. De asemenea, directoarea și-a exprimat speranța că nu vor exista cazuri de infectări în rândul turiștilor, întrucât există măsuri stricte. Ea a mai îndemnat ca, în cazul în care persoana are programată o vacanță, dar apare, de exemplu febra, să nu ezite să apeleze operatorul pentru a identifica o soluție, pentru a reprograma sejurul, astfel încât să nu se supună riscului nici pe ea și nici pe alții.