Cum îi sfidează pe ruși ucrainenii din Herson. Primul gest pe care îl fac când primesc ruble

  • 01 Mai 2022 14:51
Cum îi sfidează pe ruși ucrainenii din Herson. Primul gest pe care îl fac când primesc ruble

Rubla rusă va fi folosită în Herson începând de duminică, potrivit forțelor susținute de Rusia care au preluat controlul orașului din sudul Ucrainei. În ciuda faptului că au fost ocupați timp de 60 de zile, mulți localnici încearcă să găsească modalități pentru a sfida forțele ruse - cum ar fi să schimbe rublele pe care le primesc înapoi în moneda Ucrainei, grivna, scrie BBC.

Ihor Kolykhaiev, primarul ucrainean al orașului Herson, care a fost înlăturat de ruși, spune că rubla nu va putea fi folosită deoarece singurul sistem bancar funcțional din regiune este ucrainean, nu rus, scrie digi24.ro.

Între timp, rușii încearcă să se impună în oraș: au apărut semnele Z - un simbol rus pro-război -, steagurile Rusiei la clădirile guvernamentale, televiziunea ucraineană a fost în mare parte întreruptă, fiind difuzate știri din Rusia, în timp ce soldați în vehicule blindate patrulează prin oraș.

Acum, schimbarea monedei regiunii este încă o încercare de a șterge identitatea ucraineană din oraș.

"Cred că majoritatea oamenilor vor pleca de aici dacă va fi introdusă rubla. În momentul de față mai funcționează schimburi valutare în oraș. Dacă sunt plătită în ruble, cred că mă voi duce să leschimb cu grivna, cred că o vor face și alții. Este doar un mic act de protest", a declarat Olga, localnică din Herson.

Olga nu este singura care face așa. Media ucraineană a transmis că oamenii care au primit pensiile în ruble le-au schimbat înapoi în moneda ucraieană.

În ultimele luni, aproximativ 40% din populație a părăsit orașul. Cei rămași au povestit cât de greu este să găsească de mâncare, în condițiile în care rafturile supermarketurilor stau goale. Ei spun că magazinele, restaurantele și afacerile s-au închis, iar anumite sectoare ale economiei s-au oprit.

La începutul acestei săptămâni, forțele ruse au numit o nouă administrație la Herson, deoarece primarul Kolykhaiev "nu coopera" cu forțele ocupate. Edilul înlăturat de ruși a declarat că nu a încetat să lucreze și și-a exprimat îndoiala că Rusia poate introduce cu succes rubla.

"Când poate fi apărea? Când trezoreria și sistemul bancar al Ucrainei vor înceta să funcționeze? Orice se poate întâmpla sub ocupație, nu pot intra în mintea rușilor să aflu la ce se gândesc. Dacă încearcă să introducă iar rubla în zonă, ne-am întoarce în timp în 1992, când Ucraina și-a câștigat independența", a spus el.

Autoritățile ucrainene au sugerat că Rusia ar putea încerca să organizeze un referendum în regiune la 1 mai, la care să întrebe alegătorii dacă doresc independența față de Ucraina. Încercarea este văzută ca o modalitate de a legitima intervenția Rusiei și a sugera că rezidenții nu mai doresc să facă parte din Ucraina. Rusia a negat că ar urma să facă asta în Herson, iar deocamdată locuitorii orașului spun că nu au văzut niciun semn că se va întâmpla asta.

Unii ucraineni sunt îngrijorați că Rusia pur și simplu va falsifica rezultatul și va folosi datele din actele lor de identitate - la care se tem că rușii ar putea avea acces în clădirile administrative pe care le ocupă acum.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău