Cum faci diferența între o știre adevărată și una falsă

  • 06 Noiembrie 2018 14:07
Cum faci diferența între o știre adevărată și una falsă

Când vrem să deosebim o știre adevărată de una falsă, trebuie să cunoaștem că cea din urmă vine să trezească o emoție, pe când știrile adevărate vin să informeze. Persoana trebuie să fie atentă de pe ce surse se informează.

Dacă este vorba despre un portal, acesta trebuie să fie actualizat, iar autorii știrilor să fie oameni reali. Sugestia vine de la coordonatoarea de programe a Centrului pentru Jurnalism Independent, Cristina Zavatin, care a moderat o conferință publică despre fenomenul știrilor false în epoca digitală, la Biblioteca Națională, transmite IPN.

Potrivit Cristinei Zavatin, fenomenul „fake news” influențează foarte mult viața consumatorilor de media, iar CJI a lansat mai multe portaluri, cum este și mediacritica.md, unde încearcă să combată știrile false prin studii de caz, analize etc. „În ultima perioadă, nu doar în Moldova, dar și în occident fenomenul este constant. Oricine consumă știri este afectat. Știrile false se răspândesc de la rude, de la prieteni, pentru că oamenii comunică între ei. Sunt știri false care sunt făcute pentru vizualizări și sunt știri false politice, care sunt făcute intenționat pentru a induce în eroare publicul”, menționează Cristina Zavatin. Coordonatoarea CJI susține că o știre veridică trebuie să informeze în primul rând, să aibă cel puțin două surse, să fie echidistantă.

La conferință au putut participa angajați ai Bibliotecii Naționale, dar și alte persoane interesate. Diana Silvestru, șefa Secției Colecții digitale a Departamentului Tehnologii ale Informației la Biblioteca Națională, a menționat că prin respectiva conferință Biblioteca își propune să aducă la cunoștința bibliotecarilor și a publicului cointeresat pericolele mediei digitale.  „Ne dorim ca bibliotecarii să fie mai aproape de fenomenul știrilor false, să deosebească știința adevărată”, a spus Diana Silvestru.

Conferința publică cu tema „Fake News în epoca digitală” are loc pentru prima dată și este parte a proiectului „Educația mediatică la bibliotecă” lansat de IREX Europe. În cadrul aceluiași proiect, anterior, la Biblioteca Națională, dar și în instituțiile de învățământ  au fost au avut loc ore de educație mediatică. Proiectul se încheie în noiembrie anul curent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Românii de pretutindeni
Meteo Chișinău
1,07
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:4,63 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău