Cum explică șeful „Apă-Canal” Chișinău prezența mirosului urât în Capitală

  • 11 Septembrie 2019 14:05
Cum explică șeful „Apă-Canal” Chișinău prezența mirosului urât în Capitală

Mirosul urât din Chișinău și sursa acestuia au fost discutate astăzi la ședința de Guvern.

Directorul întreprinderii Apă Canal Chișinău, Valeriu Meșca, a declarat că mirosul din stația de epurare în prezent nu este atât de înțepător încât să perturbe viața cetățenilor.

Prezent la ședința  Guvernului, directorul Apă-Canal a spus că mirosul neplăcut este cauzat de lipsa microorganismelor din nămol la Stația de Epurare. El a spus că situația nu se va schimba prea curând:

Avem o situație destul de neplăcută, care se repetă an de an. Au fost găsite soluții de deshidratare a nămolului, dar nu s-a decis ce să facem cu el. Din anul 2009 până în 2018, pe teritoriul ACC, la stația de epurare s-au acumulat 760 de tone de nămol lichid. Deshidratarea nămolului cu geotubi a soluționat, nămolul s-a depozitat în lacurile de acumulare. Avem lacuri cu suprafețe imense pline cu nămol lichid. Nămolul din aceste lacuri continuă să fermenteze și eliminărilor neplăcut. În zilele când bate vântul, mirosul e împrăștiat pe tot orașul. Au fost cumpărate două centrifugi care deshidratează nămolul și este stocat pe platforme, e un nămol curat, fără resturi, preconizări împreună cu stații verzi să facem din el compost. Nămolul stocat de ani de zile acolo nu e problema ACC, dar a Primăriei municipiului Chișinău”, a precizat Valeriu Meșca. 

Și apele uzate sunt o problemă. Deversările cu un mare conținut chimic vin de la întreprinderi. Conținutul de detergenți de 50 de ori mai mare decât normativele.

Premierul Maia Sandu s-a arătat nemulțumită de acțiunile care au fost întreprinse până acum de Apă canal Chișinău pentru a elimina problema mirosului neplăcut.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău