Cum explică experții media mai mare a notelor la examenele de Bacalaureat: „Probele din acest an au fost un pic mai simple ca în anii precedenți”

  • 07 Iulie 2021 13:10
Cum explică experții media mai mare a notelor la examenele de Bacalaureat: „Probele din acest an au fost un pic mai simple ca în anii precedenți”

Media notelor la examenele de Bacalaureat este mai mare anul acesta, în comparație cu 2019, când ultima dată a fost susținut BAC-ul. În 2020 au fost anulate toate examenele de absolvire, în contextul pandemiei de COVID-19. Astfel, după sesiunea de bază, media notelor a urcat anul acesta la 7,28, față de 7,14 în 2019. Experții explică acest fenomen cu excluderea mai multor compartimente din programele pentru examenele de bacalaureat din acest an și vorbesc despre avantajele instruirii online.

Potrivit datelor Ministerului Educației rata de absolvire a treptei de liceu este de 73,05 la sută, față de 67,92 la sută în 2019, după sesiunea de bază.

După anunțarea rezultatelor preliminare au fost depuse 9.293 de contestații din numărul total de 65 de mii 944 de note acordate în sesiunea de bază, ceea ce reprezintă puțin peste 14 la sută, procentul contestațiilor depuse fiind mai mic, comparativ cu anii precedenți.

Promovabilitatea examenului de bacalaureat din acest an este mai mare,  comparativ cu anii trecuți crescând cu 0,72 puncte procentuale și constituie 73,05 la sută.  Coordonatorul de Programe în Educație la Institutul de Politici Publice, Anatol Gremalschi are mai multe explicații referitor la acest fenomen.

„Cauzele care au dus la o creștere a promovabilității pot fi mai multe. În primul rând, în pofida dificultăților create de pandemie, mai mulți absolvenți au învățat. Este tipic moldovenilor să se lamenteze, însă chiar așa este, și instruirea asistată de calculator are plusurile ei - cei care au vrut să învețe, au învățat. Altă cauză este presiunea socială. În același timp, probele din acest an au fost un pic mai simple ca în anii precedenți. Tot este un factor important, pentru că rezultatele din diferiți ani pot fi comparate doar în condițiile în care complexitatea probelor este una și aceiași. În acest an, unele compartimente din programele pentru examenele de bacalaureat au fost excluse”, a menționat Anatol Gremalschi. 

În comparație cu datele din 2019, de la aceeași etapă a sesiunii, rata de promovare pentru candidații din licee a crescut cu 0,06 puncte procentuale, iar rata totală a examenului național de Bacalaureat a crescut cu circa 4,3 puncte procentuale.

A crescut și media anuală a absolvenților din cadrul examenului. Pentru candidații din licee,  media mediilor la examenul național de Bacalaureat este 7,28, față de 7,14 în 2019.

Sesiunea suplimentară a examenului național de Bacalaureat este programată pentru perioada 19-26 iulie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
8
Tue
8
Wed
8
Thu
7
Arhivă Radio Chișinău