Cum explică ANRE scumpirea carburanților. Deputații susțin că reprezentanții instituției nu reglementează suficient tarifele

  • 15 Septembrie 2021 14:31
Cum explică ANRE scumpirea carburanților. Deputații susțin că reprezentanții instituției nu reglementează suficient tarifele

Cotațiile Platts la benzină au atins astăzi cel mai mare nivel din ultimii cinci ani, iar potrivit prețurilor plafon, stabilit de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, benzina și motorina se vor scumpi mâine din nou. Reprezentanții ANRE susțin că așteaptă o reducere a prețurilor la carburanți pe piețele internaționale, ceea ce se va răsfrânge și la prețul la pompă afișat de petroliștii moldoveni. Deputații care i-au audiat astăzi pe reprezentanții instituției s-au declarat însă deranjați că ANRE nu reglementează suficient tarifele.

Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului i-a audiat pe reprezentanții ANRE referitor la scumpirile zilnice ale carburanților în ultimele săptămâni, de când a fost introdusă noua metodologie de stabilire a tarifelor la benzină și motorină. Creșterile sunt cauzate de situația de pe piețele internaționale.

Prețurile la carburanți cresc, însă este de așteptat că acestea se vor stabiliza și vor începe să scadă, ceea ce se va răsfrânge și asupra tarifelor pe plan local, a declarat unul dintre directorii ANRE, Eugen Carpov. „Suntem într-o perioadă nefericită – avem două săptămâni de aplicare a noii metodologii și suntem într-o curbă de creștere. Eu vă asigur că situația se va stabiliza și va urma o perioadă de descreștere. Exact așa cum crește astăzi prețul la pompă urmare a creșterii Platts, exact așa va descrește prețul la pompă imediat ce vom avea o stabilizare și o ușoară descreștere”, a menționat deputatul.

Totodată, Eugen Carpov a recunoscut că în unele cazuri companiile petroliere din Republica Moldova își permit cheltuieli care pot fi evitate și care se răsfrâng asupra tarifelor. În acest context, Eugen Carpov a arătat că benzinăriile din Republica Moldova deservesc de câteva ori mai puțin clienți decât în țările din regiune. Totuși, el a menționat că ANRE a redus marja comercială pentru a spori eficientizarea companiilor.

Cu toate acestea, deputatul socialist Petru Burduja a criticat ANRE, acuzând instituția de ineficiență. „Fiecare cetățean plătește inclusiv salariile celor de la ANRE și dvs. ne povestiți nouă despre cotațiile internaționale. De ce nu dați o previzibilitate clară oamenilor? Stabilizarea nu trebuie făcută în fiecare zi. Dvs. trebuie să aveți percepția ce se va întâmpla în jumătate de an, să studiați, pentru că aveți statistici, și să veniți cu o evaluare a prețurilor ca să nu sufere oamenii”, a declarat Petru Burduja.

Amintim că în conformitate cu noile prevederi legale, votate în luna august, ANRE stabilește zilnic prețurile plafon la carburanții de bază. În ultimele două săptămâni prețul benzinei a crescut cu 85 de bani litrul, iar al motorinei – cu aproape 50 de bani. Joi benzina A 95 va costa cel mult 20 de lei și 92 de bani litrul, iar motorina – 16 lei și 74 de bani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău