Cum evaluează SUA riscul unui atac nuclear rus în noua realitate post-START (experți)

  • 06 Martie 2023 16:20
Cum evaluează SUA riscul unui atac nuclear rus în noua realitate post-START (experți)

De la declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Statele Unite au răspuns constantelor amenințări nucleare ale președintelui Vladimir Putin cu următoarea frază: "Nu observăm un pericol iminent de atac nuclear".

Moderația americanilor contrastează cu abordarea de tipul "totul sau nimic" a Kremlinului și se bazează, potrivit experților consultați de EFE, pe analize exhaustive provenite de la serviciile secrete și pe studiul pe teren cu ajutorul sateliților scrie Agerpres.

Dar odată cu aparenta năruire a ultimului tratat în vigoare pentru reducerea armelor nucleare strategice, New START, care obligă Washingtonul și Moscova să furnizeze informații cu privire la numărul și amplasarea focoaselor nucleare, marja de eroare nu face decât să crească, scrie EFE.

"SUA încă au capacități de intelligence pentru a le ajuta să înțeleagă ce anume are Rusia și ce face în privința armelor nucleare", explică Emma Claire Foley, analist la Global Zero, grup care luptă pentru abolirea armelor atomice. Totuși, experta avertizează că, pe măsură ce trece timpul, această respingere deliberată a transparenței va crea "tot mai mult spațiu pentru incertitudine și pentru a ne aștepta la ce este mai rău".

Cum măsoară SUA riscul unui atac nuclear?

O pistă cu privire la capacitățile Washingtonului de a evalua posibilitatea ca Rusia să folosească armele nucleare se poate intui din constantele clarificări pe care le aduce administrația americană ori de câte ori Putin amenință cu folosirea lor în Ucraina.

După ce The New York Times a publicat în noiembrie 2022 o știre despre presupuse conversații între generali ruși despre utilizarea armelor atomice, John Kirby, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Casei Albe, a dat asigurări că "nu există semne că Rusia se pregătește" să folosească acest tip de armă.

Mesajul a fost repetat recent, în declarații către EFE, de un oficial al Departamentului Apărării, care a adăugat că Statele Unite au "o varietate de modalități de a monitoriza războiul Rusiei în Ucraina", dar fără a intra în mai multe detalii din "motive de securitate operațională".

"Dacă s-ar observa că rachetele mobile încep să-și părăsească bazele sau că bombardierele efectuează mai multe zboruri decât în mod normal, acesta ar fi un semn că rușii se pregătesc să atace", clarifică, la rândul său, fostul șef al Oficiului pentru Politici de Verificare și de Securitate din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Tariq Rauf.

Rauf a explicat că, în prezent, chiar și populația civilă poate fi conștientă de poziția și stadiul silozurilor, rachetelor și sistemelor de lansare rusești prin intermediul imaginilor înregistrate de sateliții comerciali.

Așadar, atât timp cât forțele nucleare ale Kremlinului rămân la același nivel de alertă și SUA nu observă nicio deplasare a rachetelor, Washingtonul va continua să spună că este îngrijorat, dar nu vede niciun indiciu al unui atac iminent, adaugă el.

O chestiune de retorică

Poziția rachetelor și deplasarea bombardierelor nu sunt singurele aspecte care oferă autorităților americane o idee despre riscul nuclear din Ucraina. Și retorica este importantă.

Potrivit lui Daryl Kimball, directorul executiv al Asociației pentru Controlul Armelor (ACA), când a apărut informația despre generalii ruși care discutau despre posibilitatea utilizării armelor atomice, mulți din administrația SUA și-au schimbat evaluarea în ceea ce privea riscul unui atac nuclear.

"De atunci, a existat o respingere semnificativă la nivel diplomatic a amenințărilor nucleare ale lui Putin, nu numai de către SUA, ci și de către oficiali chinezi și din partea (președintelui Chinei) însuși Xi Jingping", spune expertul, până într-acolo încât chiar Putin a negat în decembrie 2022 că ar intenționa să le folosească.

Pentru Kimball, posibilitatea ca Noul START să nu mai funcționeze - pentru moment Rusia doar și-a anulat participarea la regimul de verificare, dar va continua să respecte limitele impuse în privința ogivelor nucleare - nu generează neapărat o amenințare de utilizare, ci mai degrabă face să nu mai existe constrângeri în privința arsenalelor celor două puteri nucleare.

Acest lucru ar crește riscul unor erori de calcul în cazul unui accident sau dacă Rusia decide să realizeze un atac nuclear limitat asupra Ucrainei dacă se confruntă cu perspectiva înfrângerii.

Un viitor incert

Pentru cei trei experți, fragmentarea Noului START îndepărtează și mai mult posibilitatea ca SUA și Rusia să se pună de acord asupra elaborării unui nou tratat care să înlocuiască actualul acord, care oricum expiră în 2026.

Kimball spune că a purtat discuții cu oficiali "foarte înalți" din administrația președintelui american Joe Biden, care sunt foarte hotărâți să readucă Rusia în Noul START și să negocieze limitele arsenalelor nucleare.

Dar instabilitatea politică din Statele Unite și caracterul imprevizibil al războiului din Ucraina fac dificilă elaborarea unui acord formal.

Cei trei experți cred însă că s-ar putea ajunge la compromisuri informale între lideri care să le permită să mențină în continuare o fereastră minimă pentru detensionare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău