Cum este respectată Legea antifumat, la un an de la aprobare

  • 29 Mai 2017 13:49
0%
00:00:00
00:00:00

La un an de la aprobare, legea antifumat este respectată în peste 90 la sută dintre spațiile publice. Totuși, mai sunt încă localuri de alimentație publică unde se fumează, arată un studiu realizat de Centrul pentru politici și analize în sănătate.

97 la sută din localuri de alimentație publică respectă legea antifumat și au afișate la intrare, în cel mai vizibil loc, semnul unic de interzicere a fumatului. Totodată, în 9% dintre cafenele, baruri și restaurante din municipiile Chișinău, Bălți și din orașul Cahul se fumează, contrar legii, arată datele unui studiu realizat în primele două luni ale anului curent. Unii dintre proprietarii localurilor permit fumatul de narghilea, justificându-se că nu au înțeles corect prevederile legislative, susține unul dintre realizatorii studiului, Rodion Gavriloi.

„În localurile de alimentație publică nu este permis nici fumatul de narghilea, nici țigări electronice. În nouă localuri se fuma și narghilea și țigarete, în patru localuri se fumau doar țigarete. În patru procente dintre localuri erau scrumiere. Dacă întrebam dacă se permite fumatul, ni se spunea că da, în pofida faptului că  erau amplasate semne care spunea că este interzis fumatul. În realitate se fuma, dar totuși acest lucru era ascuns de centrele de sănătate publică”, a declarat Rodion Gavriloi.

În unele cazuri, și în instituțiile medicale a fost încălcată legea antitutun. Unul dintre autorii studiului, expert la Centrul de Politici și Analize în Sănătate, Gheorghe Țurcanu.

„Unii manageri de instituții de învățământ și medicale au interpretat greșit legea și au amenajat locuri pentru fumat pe teritoriul instituției. Am identificat o instituție medicală din municipiul Chișinău în care era amenajat loc de fumat pe teritoriul unei foste cazangerii, lângă butoaiele în care anterior se păstra păcura. Și pe teritoriul a două instituții de învățământ tot am depistat că au fost amenajate locuri pentru fumat”, a declarat Gheorghe Țurcanu.

Studiul a cuprins 326 restaurante, cafenele și baruri, 72 instituții medicale și 70 instituții de învățământ din municipiile Chișinău și Bălți și orașul Cahul, monitorizate în perioada 1 ianuarie-2 martie 2017.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău