Cum este afectată securitatea națională a SUA de infectarea lui Donald Trump cu COVID-19

  • 04 Octombrie 2020 16:30
Cum este afectată securitatea națională a SUA de infectarea lui Donald Trump cu COVID-19

Infectarea cu coronavirus a unuia dintre cei mai puternici lideri mondiali, președintele SUA, poate avea implicații de securitate națională cu care statul nu s-a mai confruntat până acum. Deși în trecut președinți ai Statelor Unite au mai fost indisponibilizați, modul în care se răspândește boala înseamnă că incapacitatea lui Donald Trump de a guverna complet este mai mult complicată de izolare și posibilitatea ca virusul mortal să infecteze și alți oficiali de rang înalt de la Washington.

În cele din urmă, chiar puterea liderului de la Casa Albă de a comanda un atac nuclear este pusă în pericol. Această situație nemaiîntâlnită reprezintă o oportunitate pentru adversarii Americii, care pot profita de slăbirea sistemului de decizii atât la nivel național cât și extern, potrivit unei analize publicate de The Drive, preluat de Digi24.ro

Analiza arată că este aproape imposibil ca președintele să-și facă datoria fără probleme în perioada de izolare.

În mijlocul problemei este continuitatea guvernării, și, în mod special, comanda și controlul asupra capacității de descurajare nucleară a SUA. Președintele este urmărit non-stop de către un oficial al Armatei care duce cu el “mingea de fotbal” nucleară, o servietă care conține o interfață de comandă pentru a fi folosită de la distanță să lanseze armele nucleare și să conecteze președintele cu Autoritatea Națională de Comandă.

“Mingea de fotbal” este tot timpul la câteva secunde distanță de președinte, având în vedere că timpul necesar pentru a lua unele decizii strategice și chiar apocaliptice în timpul unei crize nucleare este de câteva minute, și nu ore.

Președintele trebuie să aibă mintea limpede pentru a lua aceste decizii rapide, care pot fi afectate serios de ceva precum COVID-19, în special dacă afectează sănătatea liderului de la Casa Albă în moduri extreme, la fel cum au fost afectați cei peste 200.000 de americani care au murit. Dincolo de abilitatea președintelui de a-și duce rolul până la capăt în cadrul Autorității Naționale de Comandă, alte cirumstanțe care nu necesită abordarea unui atac nuclear ar face aproape imposibilă pentru el conducerea țării într-un mod sustenabil, în vreme ce este diagnosticat cu COVID-19.

O mare parte din operațiunile guvernamentale continue, în speciale cele legate de reziliența președintelui și a cabinetului său, sunt legate de capacitatea de a fi dus imediat, în caz de criză, într-o locație mai sigură care este echipată cu capabilități avansate de comandă și control. HMX-1, batalionul Marine care zboară Marine One, este la dispoziție la Facilitatea Ancostia de Suport Naval, aflată la doar 5 km de Casa Albă, și pregătită să preia președintele și să-l ducă la una dintre locațiile alternative de operațiuni, inclusiv Raven Rock, Mount Weather, Camp David, Air Force One, sau la Postul Aerian Avansat de Comandă, un avion Boeing E-4B, printre altele.

În acest caz particular, ar fi necesar ca președintele, care poartă o boală foarte contagioasă, să zboare într-o aeronavă închisă. Acesta ar trebui să acționeze din facilități care sunt prin natura lor închise pentru a împiedica pandemia să indisponibilizeze întreaga unitate, ceea ce ar fi o slăbiciune de neimaginat în securitatea americană. Personalul care trebuie să opereze în aceste situații ar fi expus la virusul fatal.

Realitatea este că în situații mult mai puțin urgente aceleași probleme se aplică. În timpul unui incident mai puțin sever, președintele s-ar putea afla în Situation Room (centrul în care se discută informațiile și situațiile din perioadele de criză), care nu este o facilitate foarte întărită, dar este foarte înghesuită cu decidenții principali ai executivului și liderii militari. În timpul unui eveniment în care Casa Albă ar avea nevoie să-și ridice nivelul de securitate, președintele, cabinetul său și familia vor coborî în Centrul Prezidențial de Operațiuni de Urgență. Acesta este un buncăr îngropat sub Casa Albă. În acest caz, Donald Trump ar locui în interiorul unui mediu strâmt, complet închis, iar liderii de top ai țării ar fi nevoiți să lucreze umăr la umăr. Este un spațiu aglomerat chiar și într-o zi normală. Ar fi un coșmar în vremea unei pandemii care s-a infiltrat în Casa Albă.

Un aspect important de luat în considerare este că, în actualele condiții, nu este un regim flexibil. Aceste facilități și măsuri stau la baza credibilității sistemului de descurajare nucleară, care, dacă ar fi slăbit, capacitatea SUA de a răspunde la un atac ar fi degradată.

Pe lângă această realitate, există și posibilitatea ca mulți din Casa Albă să fie infectați sau să se infecteze, pe lângă cei anunțați, având în vedere că unii au fost foarte prezenți pe Capitol Hill până mai recent, ca sprijin la diverse inițiative, inclusiv nominalizarea candidatului pentru Curtea Supremă de Justiție, Amy Coney Barrett. Acești oameni, inclusiv Barrett, s-au întâlnit cu mulți membri ai Legislativului în zilele de dinaintea anunțului infectării lui Donald Trump. Alți membri ai personalului de la Casa Albă s-au întâlnit cu liderul democrat al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, care este a treia în linia succesiunii la Președinție, și cu liderul majorității din Senat, Mitch McConnell, dar și alții.

Având în vedere că adversarii externi ai SUA, în mod special China, deja pune presiuni pe regiunile unde există conflicte, nu e nevoie de un salt prea mare în imaginația colectivă pentru a vedea că liderii de la Beijing ar putea să se folosească de actuala incertitudine în avantajul lor.

Analiza mai arată că ar trebui să ne așteptăm la strategii unice ale Armatei SUA care se conturează în aceste zile dar și în perioada următoare, în special în regiuni contestate.

“Cu alte cuvinte, să ne așteptăm la o mare doză de hiperbole, inducerea fricii, și analize slabe pe evenimente strategice în zilele următoare”, mai arată autorul analizei.

Sursa:Digi24.ro

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău