Cum comentează președintele Parlamentului salariile de circa 80 de mii de lei ale magistraților Curții Constituționale

  • 09 Decembrie 2021 09:59
Cum comentează președintele Parlamentului salariile de circa 80 de mii de lei ale magistraților Curții Constituționale

În urma unui amendament semnat de deputații PAS, la proiectul politicii bugetar-fiscale, de o majorare semnificativă a salariilor vor beneficia judecătorii Curții Constituționale a Republicii Moldova. Lefurile magistraților Înaltei Curți se majorează în 2022 de la 44 de mii de lei la aproape 82 de mii. Președintele Legislativului, Igor Grosu, spune că guvernarea și-a asumat această majorare întrucât această instituție trebuie fortificată. În context, spicherul precizeză că acești demnitari trebuie plătiți „bine”, iar la rândul său, statul, să ceară de la aceștia pe măsura remunerării, transmite TVRMOLDOVA.MD.

„Acea majorare care s-a operat Curții Constituționale, eu înțeleg că vine în disonanță cu ceea ce am promis noi, dar vreau să mă adresez către cetățeni, către susținătorii noștri. Stimați cetățeni, credeți-mă, această instituție noi trebuie să o flancăm, trebuie să o întărim. Această instituție e cea de care depinde foarte mult cum la un moment dat pot să evolueze lucrurile în țara aceasta. Și vă aduc aminte de criza din iunie 2019 când a fost pur și simplu un atac asupra Curții Constituționale. Și credeți-mă, în cunoștină de cauză, eu pot să vă ofer două detalii. Primul detaliu este că o instituție de forță, din proximitatea Curții Constituționale (n. red. Serviciul de Informații și Securitate) în toată acea perioadă, urmărea membrii Curții Constituționale. Îi urmărea pe toți, poate cu o mică excepție. Oamenii aceștia au fost supuși urmăririlor”, a declarat Igor Grosu în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”.

Mai mult ca atât, președintele Parlamentului de la Chișinău spune că asupra magistraților Înaltei Curți ar fi fost încercări de mituire în timpul evenimentelor din iunie 2019, aceștia fiind supuși unor riscuri din partea unor grupări criminale.

„Doi, oamenii aceștia au rezistat unor oferte financiare din partea unora din fugarii noștri, pe care trebuie să îi aducem acasă neapărat. Asta este neapărat. Au rezistat unor oferte foarte mari, au ales să aplice legea și noi, inclusiv după aceea, țara a mers pe o cale, de aceea, cât de nepopulară ar părea această decizie este improtat statul să plătească bine acești demnitari și statul să ceara de la acești demnitari și să nu fie supuși unor riscuri din partea unor grupări criminale, altfel nu pot să le spun, care nici acum nu s-au liniștit”, a punctat Igor Grosu.

Totuși, Grosu dă asigurări că salariile demnitarilor sau funcționarilor din unele instituții și întreprinderi de stat vor fi revizuite.

„Acolo unde trebuie de redus, noi o să revenim la subiectul acesta, dar haideți acum să nu punem toate instituțiile în aceaști oală. Va trebui de intervenit la Legea 270, dar trebuie să o facem așa ca să nu creăm alte inegalități. Dar în cazul acestei instituții noi ne asumăm și ne-am asumat această decizie. Sunt foarte multe categorii care merită”, a precizat Igor Grosu.

Amintim că, în urma unui amendament semnat de deputații PAS, la proiectul politicii bugetar-fiscale, de o majorare semnificativă a salariilor vor beneficia judecătorii Curții Constituționale. Lefurile celor cinci magistrați ai Înaltei Curți se majorează în 2022 de la 44 de mii de lei la aproape 82 de mii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:3,09 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău