Cum comentează China acuzațiile ONU precum că un milion de etnici uiguri sunt ținuți în lagăre de concentrare

  • 14 August 2018 13:20
Cum comentează China acuzațiile ONU precum că un milion de etnici uiguri sunt ținuți în lagăre de concentrare

Forțe antichineze sunt în spatele criticilor asupra politicilor din regiunea vestică Xinjiang, a afirmat marți ministerul chinez de Externe, după ce o comisie a ONU a anunțat public că deține informații că un milion de etnici uiguri sunt ținuți în lagăre de concentrare, relatează Agerpres, care citează Reuters.

China a precizat în trecut că regiunea autonomă Xinjiang se confruntă cu o amenințare gravă din partea militanților islamiști și a separatiștilor care plănuiesc atacuri și amplifică tensiunile dintre minoritatea uigură predominant musulmană și majoritatea chineză de etnie han.

În ultimii doi ani, autoritățile au intensificat dramatic măsurile de securitate și de supraveghere în regiune, care au fost asemănate de critici cu condițiile specifice legii marțiale, cu puncte de control ale poliției, centre de reeducare și colectare de ADN în masă.

Membrii unei comisii a ONU care analizează situația discriminării în China au anunțat că dețin informații credibile că un milion de etnici uiguri sunt ținuți în ceva ce seamănă cu un „lagăr de concentrare masiv învăluit în secret".

„Scopuri ascunse" ale unor forțe antichineze se află în spatele calomnierii „nefondate" a măsurilor antiterorism ale țării, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Lu Kang.

„Orice zvonuri defăimătoare sunt inutile", a spus Lu, adăugând că situația din Xinjiang este stabilă, iar comunitățile din toate etniile se înțeleg armonios, în timp ce dezvoltarea economică se bucură de un bun avânt.

„Populația din toate grupurile etnice din Xinjiang se bucură de situația prezentă care le permite să trăiască și să muncească în pace și fericire", a mai spus Lu Kang.

China nu a confirmat niciodată existența unor centre de detenție în Xinjiang, dar modul în care îi tratează pe uiguri, precum și relatări că autoritățile s-ar folosi de rudele lor din China pentru a-i reduce la tăcere pe membrii diasporei, au declanșat un val de indignare la nivel internațional.

China garantează oficial libertatea exercitării religiei, dar în ultimii ani oficiali îngrijorați privind posibilitatea radicalizării și violenței au întărit controalele în zonele puternic musulmane.

Membri ai altor comunități musulmane se tem că guvernul vrea să extindă măsurile din Xinjiang și la alte zone, precum regiunea Ningxia și provincia Gansu.

Printre măsurile adoptate sunt interzicerea educației religioase pentru tineri în moschei, interzicerea chemării la rugăciune prin difuzoare și eradicarea elementelor arabe din moschei. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău