Cum China vrea să încetinească oprirea topirii ghețarilor

  • 05 Ianuarie 2021 13:50
Cum China vrea să încetinească oprirea topirii ghețarilor

Acoperirea ghețarilor cu materiale geotextile uriașe ar putea fi o modalitate eficientă pentru a încetini topirea gheții care se retrage rapid, potrivit unei echipe de cercetare din China, relatează marți Xinhua, potrivit Agerpres.

Echipa de la Institutul nord-vestic de ecologie și resurse din cadrul Academiei de Științe din China a înființat în luna august a anului trecut o zonă de experiment de 500 de metri pătrați în zona ghețarului Dagu din provincia Sichuan din nord-vestul țării, acoperind zona cu membrane geotextile, un tip de material prietenos cu mediul.

După aproximativ două luni și jumătate, cercetătorii au constatat că gheața din zona acoperită se topise cu aproximativ un metru mai puțin decât cea din regiunea neacoperită.

S-a demonstrat astfel capacitatea acestor materiale de a bloca radiația solară și schimbul de căldură pe suprafața ghețarului, după cum a declarat Wang Feiteng, unul dintre cercetători.

Potrivit lui Wang, ritmul de topire a ghețarilor la nivel mondial s-a accelerat în ultimii ani odată cu schimbările climatice globale. Îndeosebi ghețarii mici, cu o suprafață mai mică de un kilometru pătrat, ar putea să dispară în curând dacă nu se intervine.

Cu toate acestea, cercetările s-au concentrat în general asupra procesului și mecanismului de schimbare a ghețarilor, fiind acordată mai puțină atenție găsirii soluțiilor pentru stoparea topirii, a subliniat el.

Wang a adăugat că echipa din care face parte va testa metoda de blocare a căldurii și pe alți ghețari din China care au fost grav afectați de schimbările climatice și pe cei care reprezintă o atracție turistică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
16,54
Ploaie ușoară
Umiditate:71 %
Vint:3,13 m/s
Wed
12
Thu
13
Fri
17
Sat
20
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău